Izdelava sladoleda je zanimiv postopek, ki vključuje mešanje, hlajenje in zračenje sestavin, da dobimo gladko, kremasto in zamrznjeno sladico.
Večina sladoledov vsebuje mleko in/ali smetano, sladkor, jajčni rumenjak (pri nekaterih receptih) in arome (vanilja, čokolada, sadje, oreški in podobno). Obstajajo tudi zelo zdravi sladoledi, ki ne vsebujejo sladkorja in živalskih produktov (torej brez mleka in jajc).

Kakšen je osnovni postopek za izdelavo sladoleda?
Sestavine se zmešajo in pogosto segrejejo (če recept vsebuje jajca), da se naredi kuhana krema – to preprečuje bakterije in pomaga zgostiti zmes, ki se ohladi v hladilniku (nekaj ur ali čez noč). To omogoča zorenje mešanice, kar izboljša okus in teksturo.
Zmes se nato meša in zamrzne hkrati (v strojčku za sladoled), kar vmeša zrak in prepreči nastanek velikih kristalov ledu. Tako nastane gladek, kremast sladoled. Domači strojčki za sladoled to naredijo počasi. Industrijski postopki uporabljajo hitrejše stroje, ki lahko hkrati mešajo, zamrznejo in pasterizirajo zmes. Na koncu se lahko dodajo dodatki, kot so koščki čokolade, oreški, sadje, cimet in podobno.
Sladoled se običajno prestavi v zamrzovalnik, kjer se še nekoliko strdi. Ves čas mora biti v zamrzovalniku in iz njega ga vzamemo, tik preden ga zaužijemo.
Firbcologi so raziskovali, kako izdelujejo sladoled, in vpogledali v proizvodnjo sladoleda.
