
Koliko imajo beljakovin skyr, navadni jogurt in grški jogurt?
Skyr ima zelo veliko beljakovin – običajno 10–12 g na 100 g.
Navaden jogurt ima običajno okoli 3–5 g beljakovin na 100 g, odvisno od vrste.
Grški jogurt je nekje vmes – ima okoli 8–10 g beljakovin, ker je tudi odcejen.

Skyr zelo cenijo v prehrani, ker vsebuje veliko beljakovin in malo mlečnih maščob
Skyr je pogosto zelo nizkomaščoben ali celo brez maščob, saj se uporablja posneto mleko. Jogurt ima lahko različne vsebnosti maščob: navaden: 1,5–3,5 % maščobe, grški jogurt (polnomasten): tudi do 10 % maščobe. V zadnjem času se pojavljajo tudi grški jogurti z 2% mlečne maščobe ali celo nič.

Iz kje izvira Skyr in iz kje jogurt?
Skyr izvira iz Islandije, kjer ga uživajo že stoletja. V zadnjem času se je ravno zaradi vsebnosti beljakovin in nizkih vrednosti maščob razširil po celem svetu in je zelo cenjen med športniki, fitneserji in ljudmi, ki posegajo po zelo zdravi, uravnoteženi prehrani.
Jogurt ima korenine na Balkanu, v Turčiji in na Bližnjem vzhodu.