Jogurt nastane s fermentacijo mleka s pomočjo jogurtovih kultur. Skyr se prav tako izdeluje s fermentacijo, vendar gre za izvorno islandski mlečni izdelek, ki je bolj podoben svežemu siru. Po fermentaciji se iz njega odstrani precej več tekočine (sirotke), kar ga naredi gostejšega. Foto: Pixabay

Koliko imajo beljakovin skyr, navadni jogurt in grški jogurt?

Skyr ima zelo veliko beljakovin – običajno 10–12 g na 100 g.
Navaden jogurt ima običajno okoli 3–5 g beljakovin na 100 g, odvisno od vrste.
Grški jogurt je nekje vmes – ima okoli 8–10 g beljakovin, ker je tudi odcejen.

Skyr in jogurt se velikokrat kombinirata s sadjem in ovsenimi kosmiči. Ker je skyr res zelo gost, ga mnogi kombinirajo ravno z jogurtom ali celo dodajo malce vode, da se kosmiči lažje raztopijo. Foto: Pixabay

Skyr zelo cenijo v prehrani, ker vsebuje veliko beljakovin in malo mlečnih maščob

Skyr je pogosto zelo nizkomaščoben ali celo brez maščob, saj se uporablja posneto mleko. Jogurt ima lahko različne vsebnosti maščob: navaden: 1,5–3,5 % maščobe, grški jogurt (polnomasten): tudi do 10 % maščobe. V zadnjem času se pojavljajo tudi grški jogurti z 2% mlečne maščobe ali celo nič.

Skyr je zelo gost, skoraj kot kremni sir, in ima rahlo kiselkast okus. Jogurt je običajno bolj tekoč, razen če gre za grški jogurt. Skyr je lahko za nekatere ljudi bolj suh ali "zbit", ker ima manj maščobe in več beljakovin. Foto: Pixabay

Iz kje izvira Skyr in iz kje jogurt?

Skyr izvira iz Islandije, kjer ga uživajo že stoletja. V zadnjem času se je ravno zaradi vsebnosti beljakovin in nizkih vrednosti maščob razširil po celem svetu in je zelo cenjen med športniki, fitneserji in ljudmi, ki posegajo po zelo zdravi, uravnoteženi prehrani.
Jogurt ima korenine na Balkanu, v Turčiji in na Bližnjem vzhodu.