Suha juha je juha, v kateri se kuha prekajeno meso, v njo pa potem zakuhajo riž ali "sukančke", drobne svaljke iz moke in jajc, lahko pa tudi ribano kašo. Juho nekoliko zgostijo z moko. Bistvo juhe je, da ima okus po dimljenem mesu, saj je bilo v preteklosti takšno "vodo" škoda vreči stran. Foto: Dobro jutro

Pust je povezan z rajanjem, maskiranjem in tudi značilnimi jedmi

V času, ko še ni bilo hladilnikov in zmrzovalnikov, je bilo potrebno do pomladi porabiti zimska živila, ki niso bila prekajena, soljena ali kako drugače »konzervirana« in shranjena za ozimnico. Ravno konec februarja in marca se je sicer veliko ozimnice že pojedlo, zato je bilo potrebno uporabiti domišljijo in iz hrane, ki je na voljo pripraviti okusne jedi.

Na mizah so se ob pustu tako znašle jedi iz kolin, ki so bile decembra – npr. pečenice in krvavice. Od pokrajine do pokrajine jih pripravijo na drugačen način. Običajno jih spremljata kislo zelje ali repa. Najrazličnejše klobase so nekdaj dajali tudi maškaram, ki so obiskovale domačije. Med mesnimi jedmi so se na pustni mizi znašle tudi krače, slanina in svinjska glava, kakšni drugi deli svinjine, ki jih je bilo potrebno porabiti ter nepogrešljivi ocvirki.

Za pusta so običajne klobase (pečenice, domače klobase in krvavice). Tudi svinjina, pečene nogice, deli glave, slanina, ocvirki. Od zelenjave pa kuhan in pražen krompir, kislo zelje in kisla repa. Foto: Pixabay

Najpogosteje so bile jedi zabeljene z ocvirki. Iz njih je narejen tudi nadev za potico ocvirkovko (ponekod imenovano tudi špehovko), ki najbolje tekne še topla in je bila nekdaj ena najbolj priljubljenih pustnih jedi.

Špehovka ali ocvirkovka je jed iz moke, v katero so vmešani ocvirki. Lahko se pripravi tudi kot potica (zavita). Foto: MMC RTV SLO

Gospodinje so znale poskrbeti, da nobena stvar ni šla v nič, zato se na pustni mizi znajde tudi godlja, posebna juha, nastala iz ostankov razpočenih krvavic. Ta juha je bila rjave barve zaradi zaradi tega, ker so se v njej kuhale krvavice in včasih je kakšna počila in je nadev splaval ven. Tej juhi so nato dodali zakuho iz moke in jajc ali domačih testenin. Dodali pa so ji tudi ješprenj, riž, ajdovo, proseno ali kakšno drugo kašo.

Godla je juha, za katero pravijo, da je nastala po pomoti. Ko so gospodinje kuhale krvavice se je kakšna razpočila in vse to je bilo škoda zavreči. Zato so ji dodali prikuhe in dobili enolončnico. Nekoliko spominja na ričet, a ni tako obogatena z zelenjavo kot ričet. Kot rečeno vsebuje ajdovo kašo iz krvavic in še kakšno drugo zakuho. Foto: MMC RTV SLO

Zanimiva pustna jed je tudi štula

Gre za jed iz prosene kaše, kuhane v vodi, v kateri se je prej kuhalo prekajeno meso. V kašo dodajo koščke kuhanega prekajenega mesa in jajce, nato jo spečejo.

Štula je prosena kaša kuhana v vodi, v kateri so se kuhale klobase. Želeli so ohraniti ta okus po dimljenih jedeh in vodi raje dodali kakšno drugo surovino kot jo zavrgli. Foto: Dobro jutro
Seveda pa so številka ena za pusta krofi, flancati in miške. Gre za ocvrte sladice, ki so tudi v današnjem času najbolj znani in popularni. Foto: Dobro jutro