Valentin Perko je v 40-letni karieri soustvaril številne znane slovenske filme. Foto: ZFS

Združenje filmskih snemalcev (ZFS) Slovenije tradicionalno podeljuje letne strokovne nagrade iris. Nagrade za najboljše stvaritve na področju filmske fotografije so že devetič podelili v šestih kategorijah, ob tem pa tudi nagrado za življenjsko delo, ki jo letos prejme Valentin Perko, ki je kot snemalec-direktor filmske fotografije v zadnjih 40 letih podpisal številne domače kratke, dokumentarne in celovečerne filme, TV-serije, TV in reklamne filme. Tako za celovečerni kot kratkometražni film je nagradi prejel direktor fotografije Peter Perunović.

Perko kariero začel kot snemalec dokumentarnih in reklamnih filmov
Že v začetku 80. let minulega stoletja se je uveljavil kot prefinjen oblikovalec filmske svetlobe, kar je takoj pričalo o filmarju, ki pozna celoten proces filmske proizvodnje, piše v obrazložitvi nagrade. "Če že obstaja določen Perkov filmski stil, potem lahko rečemo, da se skozi njegovo filmografijo vedno vlečejo skrbno sestavljene podobe dognanih filmskih atmosfer, svetlobe, kompozicije in gibanja, ki ne učinkujejo zgolj kot lepe fotografije, temveč kot dognani filmski kadri, kjer je vsa estetska komponenta venomer tudi v službi filmske zgodbe ter njene vizualne nadgradnje," so zapisali v združenju.

Filmski snemalci nagrado iris za življenjsko delo letos podelili Valentinu Perku

Dodali so, da je temu prepričanju Perko verjel od prvih celovečercev (Prestop, Dih, Učna leta izumitelja Polža, Maja in vesoljček, Coprnica Zofka, Ječarji), pa kasnejših (Ekspres, ekspres, Herzog), vse do zadnjih filmov Petelinji zajtrka (2007), Morje v času mrka (2008) in drugih, "kjer so maestralno povzete vse vizualne odlike njegove filmske estetike". "Izjemnemu mojstrstvu svetlobnih atmosfer in gibajočih se slik so bile namenjene številne Badjurove nagrade in tudi dve Kodakovi nagradi," so še spomnili v združenju snemalcev.

Nagrado za življenjsko delo je letos prejel Valentin Perko, snemalec-direktor filmske fotografije. Foto: Wikipedia

ZFS-nagrade iris že devetič podelili v šestih kategorijah
Podelili so tudi strokovne nagrade združenja. Predselekcijska komisija, ki so jo sestavljali igralec Jurij Drevenšek ter direktorja fotografije Almir Đikoli in Miha Tozon, je v predizboru izbrala v vsaki kategoriji po tri avdiovizualna dela, ki so bila nominirana za nagrado, vsi člani združenja filmskih snemalcev pa so nato imeli možnost glasovanja za nominirance. Zato pri nagrajencih tudi ni obrazložitve, so sporočili iz združenja.

Kaj pa Ester? Prvenec Tosje Flakerja Berceta je prišel v kina.

V kategoriji celovečernega igranega filma je iris prejel direktor fotografije Peter Perunović za fotografijo v filmu Kaj pa Ester, ki ga je režiral Tosja Berce Flaker, v kategoriji kratkega igranega filma pa direktor fotografije Peter Perunović za delo v filmu režiserja Augusta Adriana Braatza Športni dan.

Za fotografijo v dokumentarcu Dva koraka od Baltika do Jadrana je bil nagrajen Jan Mozetič, ki je tudi režiser in scenarist filma, za fotografijo v študentskem filmu Hoffmanov zakon v režiji Aleksandra Kogoja Jr. pa direktor fotografije Izidor Čok. V kategoriji glasbenega spota so nagradili direktorja fotografije Dejana Ulago, in sicer za fotografijo za videospot skladbe Odi dežek Zvezdane Novaković in Vlada Kreslina. Ob nagradah si je posebno omembo prislužil še direktor fotografije pri študentskem dokumentarnem filmu Domčani Klemen Lorber. Film je režiral Jure Štern.