Leta 2017 na pogrebu Gregga Allmana. Foto: AP

Umrla je kitarska legenda Dickey Betts, ki je soustanovil The Allman Brothers Band in napisal njihovo največjo uspešnico Ramblin’ Man, ki je bila edina pesem zasedbe, ki se ji je na glasbenih lestvicah uspelo prebiti med prvih 10. Prispeval pa je tudi k pesmim Blue Sky in Southbound.

Da je glasbenik, ki so mu odkrili raka in je trpel za kronično pljučno boleznijo, pri 80 letih umrl na svojem domu na Floridi, je potrdil David Spero, ki je bil njegov menedžer kar 20 let. "Bil je obkrožen s celotno družino, odšel je mirno. Menijo, da ni bil v bolečinah," je povedal za AP.

Dickey Betts, Duane Allman, Berry Oakley, Butch Trucks, Gregg Allman in Jai Johanny ‘Jaimoe’ Johanson. Foto: AP

V prvotni zasedbi The Allman Brothers Band si je Betts, ki je zasedbo pomagal ustanoviti leta 1969, vlogo glavnega kitarista delil z Duanom Allmanom. Skupaj sta poskrbela za prepoznavni zvok skupine in ustvarila nov žanr – rock z juga, obenem pa so z izvajanjem dolgih skladb uničili tradicionalno predstavo triminutnih poppesmi. Mešanica bluza, kantrija, džeza in R & B-ja je vplivala na izvajalce, kot sta skupina Lynyrd Skynyrd in Kid Rock.

Duane Allman je umrl v nesreči z motorjem leta 1971, enako je leto kasneje umrl tudi ustanovni član Berry Oakley. Zaradi tega sta Betts in Allmanov mlajši brat Gregg, ki se je kasneje poročil s Cher, ostala voditelja skupine, vendar sta se pogosto prepirala, zloraba substanc pa je povzročila nadaljnje motnje v delovanju.

Skupina je razpadla vsaj dvakrat, preden se je na novo sestavila, imela je več kot ducat postav. Betts jo je leta 2000 za vedno zapustil, kasneje je igral sam in s svojo skupino Great Southern, v kateri je bil tudi njegov sin, kitarist Duane. Allman Brothers so bili leta 1995 sprejeti v dvorano slavnih rokenrola, leta 2012 pa so si prislužili grammyja za življenjsko delo.

Dvojni album At Fillmore East iz leta 1971, ki je bil za zasedbo komercialni preboj in je utrdil njihov izvajalski sloves s prikazom edinstvene kitarske igre med Allmanom in Bettsom, danes velja za enega največjih albumov v živo klasičnega rock obdobja.

The Allman Brothers Band - Ramblin Man (Lyric Video)