Kislo zelje je jed, ki nastane s fermentacijo svežega zelja s pomočjo različnih bakterij mlečne kisline.

Fermentacija naravnih sladkorjev v listih zelja s pomočjo teh bakterij, daje kislemu zelju značilen vonj in okus. Zato ga mnogi naravnost obožujejo, nekateri pa ga ne marajo ravno zaradi zelo posebnega vonja.
Kislo zelje predstavlja pomemben vir vitaminov in mineralov v človekovi prehrani po celem svetu in je sestavina mnogih narodnih jedi. Zaradi visoke vsebnosti kislin je primerno tudi za dolgotrajnejše shranjevanje, zaradi česar je bilo v preteklosti kislo zelje pomemben del kmečke prehrane v zimskem času.

Najpogosteje se ga servira zraven krvavic ali pečenic, lahko pa tudi zraven kuhanega mesa iz juhe, polpetov ali prekajenega mesa. Kot priloga se največkrat ponudi kuhan, pečen, pire ali pražen krompir, pa tudi matevž (pire iz kuhanega fižola in krompirja) ali samo kuhan fižol. To je tipična slovenska jed za mrzle jesenske in zimske dni.