Ste vedeli, da so arašidi, za katere večina misli, da spadajo med oreške, v bistvu stročnice in so prej v sorodu z lečo, fižolom in čičerko kot oreškom. Čeprav po sestavi hranljivih snovi znajo precej spominjati tudi na oreške.
Arašidi vsebujejo zelo veliko beljakovin, dejansko so glede tega podobni mesu in mlečnim izdelkom, saj jih vsebujejo približno od 25 do 30 gramov na 100 gramov, kar je več kot večina drugih oreščkov. Zato so dober vir rastlinskih beljakovin.
Bogati so z nenasičenimi maščobami, predvsem oleinsko kislino (kot olivno olje), ki lahko ugodno vpliva na srčno-žilno zdravje. Foto: PixabayArašide velikokrat ponudijo zelo slane (podobno kot čips), kar ni ravno zdrav način, saj so neslani veliko bolj zdravi. Priporočljivo jih je jesti le v majhnih količinah, kot nekakšno začimbo k hrani. V azijskem svetu jih dodajajo v riž, mesne jedi, solate. Pri nas jih običajno uživamo samostojno kot oreške. Foto: PixabayVelikokrat zasledimo arašide tudi v slaščicah, čokoladah, sladoledih. Foto: PixabayVsebujejo vitamin E, magnezij, fosfor, cink, niacin (vitamin B3) in folno kislino, vsa pomembna hranila za živčni sistem, mišice in presnovo. Foto: Matic in Carmen PircArašidi so tudi precej alergeni, saj imajo nekateri hudo alergijo nanje. Te alergije so lahko tudi smrtno nevarne, saj se človek začne hudo dušiti in zatekati okrog bezgavk. Kdor je nanje alergičen, jih nikakor nikoli ne sme uživati, niti v sledovih. Foto: Pixabay
Kako jih je najbolj zdravo jesti?
Neslane, nesladkane, nepražene, in še to v zelo zmernih količinah (30 g na dan), je najboljše uživanje arašidov. So pa izjemno kalorični (560–600 kcal na 100 gramov, kar je res izjemno velika kalorična gostota). Dobro se podajo kot prigrizek, v kosmičih, solatah ali kot maslo iz arašidov (če je naravno – 100-odstotni arašidi, brez dodanega sladkorja in olja).