Okužba s salmonelo (salmoneloza) se običajno zgodi, ko zaužijemo hrano ali vodo, ki je okužena z bakterijami iz rodu Salmonella.Največkrat pride do okužbe v poletnih mesecih, ko uživamo hrano, ki vsbeuje surova jajca ali surovo meso.
Bakterije salmonela so pogosto prisotne na jajčni lupini ali v notranjosti jajc. Tudi, če jajca spečemo ali skuhamo, se lahko okužimo, če je v jajcu prisotna ta bakterija. Foto: MMC RTV SLOTiramisu je sladica, ki v originalnem receptu v kremi vsebuje surova jajca. Zato se lahko s to sladico tudi okužimo. Foto: PixabayOkužena hrana lahko med pripravo kontaminira druge živila, če se ista kuhinjska orodja ali površine (npr. noži, rezalne deske) uporabljajo za različne vrste hrane brez ustreznega čiščenja. Foto: MMC RTV SLOČe po stiku z okuženimi živalmi, živalskim mesom ali jajci ne umijemo rok, lahko bakterije pridejo v stik z usti. Foto: BoBo
Prav tako lahko okužba nastane pri stiku z okuženimi živalmi (npr. plazilci, ptice, domače živali) in nato neustrezno higieno rok.
Tudi pitje onesnažene vode ali uživanje hrane, oprane v takšni vodi, lahko povzroči okužbo s salmonelo. Kot rečeno, pa se največkrat okužimo z živili živalskega izvora (meso, klobase, jajca, mlečni izdelki). Foto: Pixabay