Kdo obožuje kumarice; sočne, zelene, izredno osvežilne kolobarčke, ki so del sendviča ali samostojno v solati? Lahko jih tudi spasirate (zmešate) in si ob dodatku še nekaterih drugih sestavin pripravite odličen osvežilni napitek.
Morda niste vedeli, a kumarice izvirajo iz vzhodnega dela Indije in so bile pomemben del prehrane že v obdobju antike. Plod je zelen, trd in ga lahko uživamo tudi surovega.
Sestavlja ga 97 % vode in je z 9,7 kalorije na 100 gramov zelo reven z njimi, zato je več kot idealna zelenjava za vse, ki želijo ostati vitki in pazijo na vnos kalorij. Kumare so tudi izredno bogate z vitamini in minerali.
Kumare pomagajo pri vnetjih v telesu. So lahkotna zelenjava, ob kateri se dobesedno odžejamo. Foto: PixabayNajboljše so sveže in brez vseh dodatkov. Lahko pa jim dodate tudi kakšno začimbo ali jogurt. Foto: Pixabay
Kumare lahko narežemo na rezine in položimo na strop ustne votline, to bo uničilo bakterije, ki povzročajo neprijetni zadah. Uživanje kumaric pomaga tudi sprostiti odvečno toploto v želodcu, kar je pri večini glavni vzrok za slab zadah.
Seveda so nepogrešljive tudi v sendvičih. So sočne, zato se izvrstno prilegajo salamam in siru. Foto: Pixabay
Kumare vsebujejo kalij, ki je povezan z nižjo stopnjo krvnega tlaka. Pravilno ravnovesje kalija, tako znotraj kot zunaj svojih celic, je ključnega pomena, da vaše telo deluje pravilno.
Izvrstna je tudi solata, ki jo pripravite tako, da kumarice naribate in dodate malce soli in bučnega olja ter nasekljanega česna. Foto: Pixabay
Znane so po dveh pomembnih snoveh, ki pomagata pri zdravi prebavi: po količini vode in vlakninah. Ti dve glavni sestavini kumaric namreč pomagata, da se hrana v telesu hitreje pomika po vašem prebavnem traku.
Kumarice, narezane na kolobarčke, oddajajo zelo zanimiv okus, zato lahko z njimi eksperimentirate tudi tako, da jih dodate limonadi, ledenemu čaju ali pa samo vodi. Presenečeni boste, kako zanimiv okus dobi takšna osvežilna pijača. Foto: PixabayEna izmed zelo znanih in popularnih omak iz kumaric je tadziki. Gre za zelo tradicionalno jed, ki je doma iz Grčije. Naredite jo tako, da zelo na tanko narežete kumarice in jim dodate grški (malce bolj čvrst) jogurt, stisnjen česen (mora biti stisnjen, da spusti svoj značilen okus). Dodate še sol, če želite, in malce olivnega olja. Zelo priporočljivo je, da takšno omako pustite čez noč v hladilniku, da se okusi med seboj lepo povežejo. Foto: Pixabay