Sladkor, ki ga s kemijskim izrazom imenujemo saharoza, je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Je živilo, ki se uporablja kot dodatek za "izboljšanje" okusa, sicer pa je tudi naš glavni vir energije.

V naravi najdemo saharozo v veliko živilih, predvsem v sadju, sladkorni pesi in sladkornem trsu. Kot vemo, je sladkor nepogrešljiv spremljevalec naše prehrane. Napitkom in jedem da prijetno sladek okus. Je pa tudi priljubljena sestavina slaščic.
Velika težava pri sladkorju je, da ga večino rafinirirajo - očistijo. Takšen rafiniran sladkor ohrani sladek okus, ne vsebuje pa skoraj nobenih hranljivih snovi, zato je veliko bolj kot rafinirani beli sladkor zdrav surovi sladkor.

Zakaj sladkarije niso zdrave?
Ker znižajo odpornost in slabijo naš imunski sistem. Težava lahko postane tudi pri prebavi, saj lahko postanemo zaprti in imamo težave pri odvajanju blata. Čezmerna uporaba sladkorja se začne kazati že v ustni votlini, saj se pojavijo težave z zobmi, ker sladkor povzroča karies.
Še posebej pazljivi pri uživanju sladkorja morajo biti sladkorni bolniki.


