

Stročnice so dober vir železa, cinka, magnezija in kalija, ki so pomembni za številne telesne funkcije, vključno s prenosom kisika v telesu, imunskim sistemom in zdravjem kosti. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vitaminov in mineralov stročnice pomagajo pri preprečevanju kroničnih bolezni,
Najbolj poznane stročnice |
---|
Fižol – Obstaja mnogo vrst fižola, kot so beli fižol, rdeči fižol, črni fižol, ledvičasti fižol in mnogi drugi. Grah – Grah se pojavlja v različnih oblikah, kot so zeleni grah, rumeni grah in sušeni grah. Leča – Leča je na voljo v različnih vrstah, kot so rdeča, zelena, rjava in črna leča. Čičerika – Čičerika je zelo priljubljena v sredozemski in bližnjevzhodni kuhinji, pogosto pa se uporablja v jedeh, kot je humus (namaz).Soja – Soja je zelo hranljiva in iz nje pridobivamo tudi sojino mleko, tofu in druge izdelke. Fava fižol (bobi) – To je večja vrsta fižola, ki se pogosto uporablja v sredozemski kuhinji. Kuhan grah – To so majhni zeleni grahki, ki so lahko sveži ali sušeni. Mungo fižol – Majhni, zeleni fižolki, ki se pogosto uporabljajo v azijski kuhinji in so odlični za kalitev. |
