Stročnice so odličen vir rastlinskih beljakovin, kar je še posebej pomembno za vegetarijance in vegane, ki ne uživajo živalskih beljakovin. Beljakovine so ključne za rast, obnovo tkiv in imunski sistem. Foto: Pixabay
Bogate so tudi z vlakninami, kar pomaga pri prebavi, ohranjanju zdravega črevesja in preprečevanju zaprtja. Vlaknine pripomorejo tudi k stabilizaciji krvnega sladkorja. Običajno so nizko-maščobne, kar pomeni, da so primerne za uravnavanje telesne teže in preprečevanje srčno-žilnih bolezni. Foto: Pixabay

Stročnice so dober vir železa, cinka, magnezija in kalija, ki so pomembni za številne telesne funkcije, vključno s prenosom kisika v telesu, imunskim sistemom in zdravjem kosti. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vitaminov in mineralov stročnice pomagajo pri preprečevanju kroničnih bolezni,

Najbolj poznane stročnice
Fižol – Obstaja mnogo vrst fižola, kot so beli fižol, rdeči fižol, črni fižol, ledvičasti fižol in mnogi drugi.
Grah – Grah se pojavlja v različnih oblikah, kot so zeleni grah, rumeni grah in sušeni grah.

Leča – Leča je na voljo v različnih vrstah, kot so rdeča, zelena, rjava in črna leča.

Čičerika – Čičerika je zelo priljubljena v sredozemski in bližnjevzhodni kuhinji, pogosto pa se uporablja v jedeh, kot je humus (namaz).Soja – Soja je zelo hranljiva in iz nje pridobivamo tudi sojino mleko, tofu in druge izdelke.

Fava fižol (bobi) – To je večja vrsta fižola, ki se pogosto uporablja v sredozemski kuhinji.

Kuhan grah – To so majhni zeleni grahki, ki so lahko sveži ali sušeni.

Mungo fižol – Majhni, zeleni fižolki, ki se pogosto uporabljajo v azijski kuhinji in so odlični za kalitev.
Kuharska oddaja Srečo kuha Cmok: Tista o fižolu