Kosmulja zraste na grmu, nekoliko je podobna bolj znanemu ribezu, le da so plodovi večji. Obstaja zelena, rumena ali rdeča kosmulja, odvisno od sorte.


Ste vedeli, da kosmuljo imenujemo tudi bodeče grozdje, bodečevka, kosmača, kosmato grozdje?
Je močno razvejen grm, ki zraste do enega metra visoko in ima veliko trnja, zato je pri nabiranju potrebno biti zelo previden. Še najbolje je, da to počnemo, ko imamo oblečene dolge rokave in na rokah rokavice.
Nabiranja sadežev se lotevamo počasi in glave ne držimo preveč blizu grmovja, da se ne opraskamo po obrazu ali očesu, kar zna biti še posebej nevarno.
Kosmuljo uživamo v kompotu, marmeladi, želeju, soku, juhi, jogurtu, pecivu, omaki. Vsebuje provitamin A, vitamin C, vitamin B1, rudninske snovi, beljakovine, maščobe, sladkor, pektin, organske kisline, čreslovine, natrij, kalij, kalcij, magnezij, mangan, baker, fosfor, železo.
A pozor
Surovih plodov ne smemo uživati, lahko jih le toplotno obdelujemo. Če po kosmuljah pijete vodo, nastane zelo nevarno črevesno vretje. Zato pozor, nikoli po kosmuljah ničesar ne pijte.