Vijoličen žafran krasi veliko travnikov. So prvi znanilci pomladi, zraven trobentic in marjetic. Ste ga že nabirali?
Žafran sicer izvira iz Jugozahodne Azije, čeprav danes uspeva marsikje, tudi seveda v Sloveniji. Gojiti so ga začeli blizu Grčije. Foto: Lepote Slovenije, FB
Žafran ima cvet, ki vsebuje tri stigme, kar so posebni delci rastline (znotraj pestiča v cvetu). Skupaj z vratom, ki povezuje stigme s preostalo rastlino, te sestavne dele pogosto sušijo in uporabljajo kot začimbo in barvilo.
Ste vedeli, da je žafran že desetletja najdražja začimba na svetu?
Žafran odlikujeta grenak okus in posebna aroma. Vzrok temu sta kemični snovi pikrokrokin in safranal. Zaradi teh lastnosti je žafran zelo cenjen v kulinariki po vsem svetu. Uporablja pa se tudi v medicinske namene.
Žafran kot začimba vsebuje posebno oranžno barvilo, ki da hrani bogat zlatorumen odtenek. Foto: Lepote Slovenije, FBV slovenščini obstaja tudi rek: "Drago kot žafran!" Izrečemo ga, ko je določena stvar cenovno zelo draga. Ta rek je torej še kako resničen, saj je žafran resnično drag. Foto: Lepote Slovenije, FBSpomladi lahko na določenih območjih vidimo tako zelo veliko žafranov. Zrastejo naravno, lahko pa bi jih seveda tudi umetno nasadili. Foto: Lepote Slovenije, FBV žafranu lahko najdemo snovi, ki imajo pozitiven vpliv na naš endokrini sistem in tako pripomorejo k povečanemu sproščanju hormonov, ki nas navdajo z občutki sreče. Foto: Lepote Slovenije, FB