Na osnovni šoli Lenart gostijo učence in učenke iz Finske, Nemčije, Slovaške in Portugalske. Sodelujejo v okviru Erasmusovega projekta Razmišljaj zeleno, deluj digitalno, v katerem se osredotočajo na to, kako zmanjšati odvečne količine hrane in otroke usmeriti k trajnostni modi.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Učenci so lahko sodelovali v kuharski delavnici; vsaka država je prispevala po en recept, pove vodja projekta Tadeja Kurnik Hadžiselimovič: "ki je pravzaprav nastal na osnovni tega, da smo skušali že nastali obrok pregnesti v nov okusen obrok."

Sledila je vrtnarska delavnica, na katero so udeleženci iz drugih držav prinesli s seboj različna semena: "In so jih učenci presejali v model, ki je nastal iz odsluženih tetrapakov."

Na ročnodelski delavnici pa so se osredotočali na recikliranje tekstila. Nemcu Noahu je Slovenija zelo všeč, četudi prej ni vedel kaj dosti o njej: »Obiskali smo veliko mest, tudi Bled in Ljubljano, spoznali smo, da je Slovenija premalo poznana, je majhna dežela, a zelo lepa.«

Enni iz Finske primerja slovenska in finska mesta in ugotavlja, da so slovenska mesta sicer manjša, toda starejša od finskih, ki jih pozna. Finska učiteljica Helli ugotavlja, da so ljudje v Lenartu in sicer v Sloveniji zelo prijazni. O projektu pa pravi, da imajo tudi ljudje na Finskem vsak svoj vrt , kjer pridelujejo zelenjavo, jo pa čudi, da imajo svoj vrt tudi pri lenarški šoli, kar je zelo pohvalno.

Ob koncu izmenjave so učenci na travniku pred šolo posadili lipo, obiskali pa so še Zavrh, kjer je živel tudi general Rudolf Maister.