V Slovenski Bistrici je bilo danes srečanje šolskih turističnih podmladkov pod naslovom Obujena naravna in kulturna dediščina Pohorja – priložnost za trajnostni razvoj. Mladi so domiselno predstavili turistične zanimivosti njihovih krajev, ki jih ni malo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik


Skozi Zgornjo Ložnico se vije Stepišnikova pohodna pot, ki popotnika popelje skozi slikovit kraj. Imenjuje se po pravem zgornjeložniškem junaku, prvem potujočem knjižničarju Lovru Stepišniku. Učenka Nika Košič: "Za Stepišnikovo pot smo se odločili zato, ker je Stepišnik stanoval v mlinu, kjer je svoje knjige dal v koš in jih posojal po hišah. Tam je dobil kakšne sestavine, mleko, jajca, moko, med, bučnice in iz tega je naredil piškote. Dogodek bi bil, hoditi po Stepišnikovi poti z različnimi postojankami."

V Oplotnici se že leta ukvarjajo s kmetovanjem in govedorejo, pravi učenka Laura Hren:
"Mi smo se v sklopu projekta Turizmu pomaga lastna glava odločili predstaviti kmetijstvo in govedorejo. Povezali smo se s kmetijo Domna Hrena, ki se je odločil, da bo prodajal steake. V škatli, ki jo lahko kupite na turističnem informacijskem centru v Oplotnici, je bon za steak, kravica z napisom Oplotnica, goveji grižljajčki, ki so polni beljakovin in mineralov, za štirinožne prijateljčke pa smo pripravili priboljške iz govejih ostankov."

Direktor Razvojno informacijskega centra Slovenska bistrica Tomaž Repnik:"S tem dogodkom želimo povezati dvoje: mladim dati možnost, da razvijejo svoje ustvarjalne ideje v turistični produkt, vidijo, kaj razmišljajo tudi ostali, na ta način pa uspešno sodelujemo z medobčinsko turistično zvezo in tako iščemo dodano vrednost tudi v oblikovanju turizma v Slovenski Bistrici. Vsak kraj ima svoje zanimivosti, in prav šolarji so tisti, ki včasih odkrijejo kakšno lokalno zanimivost."