Kaj torej pomeni biti profesionalni kuhar? Najeverjetnje to, da kuha hrano v kuhunji, kajne? A pravi profesionalni kuhar je veliko več od tega. Dobro mora poznati različne sestavine, mora biti hiter, imeti smisel za kombinacijo jedi in še veliko drugega.
Izjemno velike razlike med kuharji so tudi te: katero vrsto hrane pripravlja? Je to mehiška, kitajska, tajska, japonska, slovenska, peče pice, kuha le jedi an žlico in podobno? Gre torej za razliko med načini priprave, serviranja in sestavinami. Foto: Pixabay
Kuhar, ki je zaposlen v restavraciji pripravi ali izdeluje hladne in tople jedi ter sladice po dnevnih menijih in po jedilnem listu. Pri tem upošteva recepte in količinske normative za porabo živil in obroke gotovih jedi. Svoje delo opravlja v skladu s strogo higieno in čistočo v kuhinji. Pripravlja tudi podatke za dnevni obračun porabljenih živil, obrokov hrane in sproti pregleduje zaloge.
Kar se tiče šolanja, ima dokončano osovno in srednjo šolo, lahko tudi živilsko fakulteto ter ustrezne tečaje kuhanja in uporabe živil, če to narekuje njegova zaposlitev.
Naloga kuharja je, da pripravi jedi po naročilu ali za načrtovane menije. Biti mora tudi hiter in paziti na strogo higieno, saj njegovo delo nosi odgovornost, da se kdo zaradi nehigiene ali pokvarjene hrane ne zastrupi ali ima kakršne koli druge večje težave. Foto: PixabayDelo kuharja je raznoliko in obsega vse od naročanja in prevzemanja živil do čiščenja, toplotne obdelave, razdeljevanja na posamezne obroke, garniranja in dekoriranja jedi. Kuhar tudi naroči in prevzame živila in drugo blago za pripravo hrane. Foto: Pixabay