Hudičeva prva ljubezen ... Foto: MMC RTV SLO

Serija malih keramik Nicka Cava je bila najprej na ogled na Finskem septembra 2022 v Umetnostnem muzeju Sara Hildén kot del skupinske razstave We, ki je vključevala tudi dela igralca Brada Pitta in britansko-ameriškega sodobnega umetnika Thomasa Houseaga.

"Potovanje proti nekakšni odpustitvi"
Iz Finske je niz keramik odpotoval v Bruselj, kjer je na prodajni razstavi do 11. maja na ogled v Galeriji Xavierja Hufkensa. Zbirko sestavlja 17 glaziranih keramičnih figuric, ki sledijo zgodbi o Hudiču od zibelke do groba.

Cave je keramične figurice ročno izdelal, poslikal in glaziral med letoma 2020 in 2022 med bivanjem v Angliji. O svojem delu je zapisal, da gre za "potovanje proti nekakšni odpustitvi iz niza pretresljivih dogodkov". Pravzaprav je leta 1957 v Warracknabealu v Avstraliji rojeni Nick Cave študiral slikarstvo na tehnološkem inštitutu Caulfield v Melbournu, preden se je posvetil glasbeni karieri. Mimogrede, pred leti mu je univerza v Melbournu podelila častni doktorat.

"Hotel sem narediti Hudiča, ker mi je všeč rdeča. In všeč mi je rdeča glazura. (...) Sčasoma sem se odločil narediti življenjsko zgodbo Hudiča. Zame osebno govori nekaj o ideji odpuščanja ali potrebi po odpuščanju. Zame je to zelo osebno delo," je Cave povedal za finski magazin YLE ob tamkajšnji razstavi.

... in Hudičev zadnji ples. Foto: MMC RTV SLO

Razkrivanje ranljivosti, ki ustvarja "nepremagljivost"
Leta 2022 je izdal knjigo spominov Faith, Hope and Carnage, napisano na podlagi pogovorov z irskim novinarjem in kritikom Seanom O'Haganom, v katerih sta se posvetila tudi keramiki kot mediju. Njuni pogovori so se vrteli predvsem okoli umetnosti, ustvarjalnosti, vere, zasvojenosti, zaprtja javnega življenja v času pandemije covida, kako ranljivost ustvarja "nepremagljivost" in Cavovega življenja po tragični smrti njegovega 15-letnega sina Arthurja v letu 2015. (Prav leta 2022 je umrl še Cavov najstarejši sin, 31-letni Jethro.)

Cave je v svoji seriji Hudiča oblikoval kot zapleten, pomanjkljiv in vsakdanji lik. "Hudič podeduje svet, odraste in se zaljubi. Je pogumen, bori se z levom in odjaha v vojno. Ubije svojega prvorojenega sina, zaradi svojih prestopkov se ga izogiba in se spremeni v lupino svojega prejšnjega jaza. Na koncu doživi bedno smrt, preden v končnem delu doseže otrokovo posmrtno odpuščanje," so zapisali ob bruseljski razstavi. Tema za tiste, ki so seznanjeni z delom Nicka Cava in njegove zasedbe Bad Seeds, saj Cave v pisanju pesmi pogosto prepleta teme vere s tradicionalno temačnejšimi podobami, kar odraža njegov zapleten odnos s krščanstvom.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO