Oddaja Male sive celice kravžla možgane že 30 let! Prvo oddajo so na TV Slovenija predvajali 26. oktobra leta 1994, vodil jo je legendarni dramski igralec Pavle Ravnohrib. Od tedaj je oddaja doživela nemalo sprememb: od novih voditeljev, rubrik, idejnih zasnov … a cilj je ostal enak: približati osnovnošolcem znanje kot vrednoto.

Letošnja sezona bo za oddajo še kako posebna. Poleg visokega jubileja, ki se mu bodo posvetili čez celo sezono, je kviz dosegel nov rekord - na kviz se je letos prijavilo kar 175 šol (lani 161) in kar 326 ekip (lani 309). Na Hitre lončke pa se je prijavila ena šola več, in sicer 60 (lani 59).

To je zdaj že četrto leto zapored z rekordnim številom prijav. Največ šol se je tudi letos prijavilo iz obeh štajerskih regij (Štajerska-Maribor (32 šol, 60 ekip) in Štajerska-Celje (31 šol, 56 ekip), najmanj pa iz Ljubljane (12 šol, 25 ekip).

Maruša Prelesnik Zdešar, urednica oddaje Male sive celice. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Številke dokazujejo, da je oddaja še vedno zelo živa med osnovnošolci, ki si želijo sodelovati in pokazati svoje znanje. Z oddajo spodbujamo razgledanost, vedoželjnost in promoviramo pomembnost znanja, kar nas na RTV Slovenija navdaja z velikim ponosom. »V dobi, ko so mladi veliko na telefonih ali za računalnikom, se nam zdi še kako pomembno zavedanje, da jih naša oddaja še vedno zanima, privlači, da še vedno želijo biti del tega kolesja znanja, dobrih vrednot. In ravno zato je neprecenljivo imeti javni TV-servis. Tudi ustvarjalci vemo, da so Male sive celice še mnogo več kot TV-oddaja, so celoletni krožki, resne priprave, povezovanje mladih tekmovalcev in tudi nenazadnje velik ponos celotnega kraja in regije, od koder prihajajo tekmovalne ekipe. Ja, naša oddaja je gibanje, ki živi naprej in na to smo zelo ponosni,« zadovoljno opisuje urednica oddaje, Maruša Prelesnik Zdešar.

O oddaji
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa, glasbe in digitalnega razmišljanja. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Jubilejna 30. sezona

Voditelji oddaje Male sive celice Jasna Merklin, Juš Milčinski in Rok Škrlep tudi že nestrpno pričakujejo začetek nove sezone. »Kar me pri letošnji jubilejni sezoni najbolj veseli je to, da se vsako leto prijavlja vse več šol in da v današnjem času, ko je poplava informacij, Male sive celice, še vedno najdejo pot do mladih, ki oddajo in vse, kar spada zraven, še vedno tako vzneseno in radi spremljajo, kot je to počela moja generacija,« se nove sezone veseli Jasna Merklin.

»Že ko sem postal del te oddaje, sem vedel, da vstopam v zgodbo z neverjetno tradicijo. 30 let učenja, radovednosti, dobrih vprašanj in pametnih odgovorov. Oddaja, bo kateri so zrasle generacije raziskovalcev, uspešnežev ali nasploh rekreativnih radovednežev. Koliko otrok se je že preizkušalo za tekmovalnimi pulti in še toliko več tistih, ki so jih doma spodbujali pred ekrani, se zabavali in učili. V treh letih, odkar sem del tega gibanja, sem se ogromno naučil in prav komaj čakam, da zaplujemo v novo sezono. Ta bo zaradi jubileja še nekoliko spremenjena - s posebno nostalgično rubriko. Toda bistvo ostaja isto - radovednost, znanje in zabava. Se vidimo,« pravi Rok Škrlep, Juš Milčinski pa dodaja: »Da so Male sive celice na sporedu že 30 let, je zagotovo največji kompliment energiji, nenehni želji po izboljšanju in kreativnosti, ki jih ustvarjalci oddaje, voditelji, tehnična ekipa in tekmovalci vlagajo v radovednost že od vsega začetka. V jubilejni sezoni pa glede na predtekmovanja pričakujem še bolj zanimive dvoboje med brihtnimi glavami z vseh koncev Slovenije. In pa tudi, da bodo naši mladi tekmovalci redneje prihajali do nas s podatkom: "Ej, moja mami je pred leti tudi tekmovala v Malih sivih celicah!"«

Rok Škrlep, Juš Milčinski in Jasna Merklin so voditelji oddaje Male sive celice. Foto: Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Poleg rednih rubrik Hitri lončki, Eksperimenti, Digitalno razmišljanje in Prebrane celice bo oddaja letos bogatejša še za rubriko, kjer se bodo nostalgično spominjali na dogajanje pred tridesetimi leti. Hkrati bodo oddaji čestitali tudi številni znani estradniki, glasbeniki, športniki, influenserji, kot so Joker Out, Janja Garnbret, Goran Dragić, Peter Prevc in številni drugi.

Prva oddaja v novi sezoni bo na sporedu v ponedeljek, 21. 10. ob 17.30, ter v rednem sobotnem terminu na TV SLO 1 ob 9.55.