Skrivnost rožnatega mesa lososa se skriva v posebni snovi, ki jo ima ta riba. Gre za karotenoide, zlasti astaksantina, naravne rdeče-rožnate barve snovi, ki jo najdemo v mikroorganizmih (npr. plankton, ki ga losos uživa). Astaksantin je antioksidant, ki daje mesu značilno oranžno barvo. Foto: Dobro jutro
Astaksantin se nabira v telesu lososa, ko zaužije morski plankton, ki vsebuje to snov. Foto: Pixabay
Vzgojeni lososi imajo pogosto svetlejše meso, ker njihova hrana vsebuje manj astaksantina. V naravi pa je lososovo meso lahko še bolj intenzivno rdeče. Foto: Pixabay
Tukaj vidimo lososa v celoti. Še ena zelo velika zanimivost o tej ribi: losos je morska riba, ki se običajno rodi v sladkovodnih rekah, nato pa preživi večino svojega življenja v morskih vodah. Ko pride čas za razmnoževanje, se vrne v reke, kjer se izleže. Lososi se običajno gojijo le v morski vodi, vendar prehajajo skozi različne faze v svojem življenju, preden dosežejo odraslo velikost. Foto: Pixabay