Letošnji slogan prireditve je bil Med valovi besed. Kot rečeno, je naziv »kulturna šola«, letos pridobilo 67 slovenskih šol, podeljuje pa ga Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije.

Najbolj kulturna šola je OŠ Petrovče iz občine Žalec
Prireditev Najbolj kulturna šola je bila letos v Izoli, vsebovala pa je veliko kulturnega programa, ki so ga pripravile osnovne šole. Foto: Nikola Predović

S čim je OŠ Petrovče prepričala komisijo?

Predvsem s kakovostnim, raznolikim in prodornim kulturnim delovanjem. Šola kulturne vsebine skrbno nadgrajuje in dopolnjuje ter stremi k inovativnosti, kreativnosti in prodornosti. Učitelji vodijo različne dejavnosti, v okviru katerih se učenci spoznavajo z likovnim ustvarjanjem, lutkami, glasbo, folkloro, plesnimi koraki, kreativnim pisanjem in fotografiranjem. V scenarije dogodkov in prireditev vključujejo čim večje število otrok, ki sodelujejo kot plesalci, pevci, folkloristi, instrumentalisti, recitatorji, novinarji, likovniki in gledališčniki. Učence v kulturno dogajanje vključujejo že od prvega razreda.

Ksenija Senegačnik, ravnateljica OŠ OŠ Petrovče. Foto: Nikola Predović

OŠ Petrovče je najbolj prepoznavna po plesu, je razložila ravnateljica OŠ Petrovče, Ksenija Senegačnik: "To je tudi ena od najbolj množično obiskanih dejavnosti učencev. Smo večkratni državni prvaki in podprvaki Šolskega plesnega festivala v ekipni kategoriji in v plesni kompoziciji, učenci redno sodelujejo tudi na območnih in regijskih srečanjih folklornih skupin. Na šoli so zagotovo nepogrešljivi pevski zbori, pevci solisti, instrumentalisti in dramske skupine. Različne kulturne dejavnosti pogosto povežemo na prireditvah, številne od njih imajo tudi dobrodelno noto. Naša šola diha s krajem in občino, saj je vpeta v številne krajevne in občinske kulturne prireditve."

Pomen kulture raste od prvega šolskega dne učencev

OŠ Petrovče se od preostalih sedmih finalistov razlikuje po tem, da učencem pomen kulture privzgaja že od prvega razreda dalje, priložnost pa pedagogi ponudijo slehernemu posamezniku. "Tako otroci spoznavajo svoje talente in jih bogatijo. Kultura je namreč področje, ki je za obstoj naroda izjemnega pomena. Če mladim privzgojimo ta odnos in to zavedanje, ocenjujem, da lahko naredimo korake v prihodnost, ki se nam je ni treba bati. Še zlasti pomembno je to zavedanje v času multikulturnosti in globalizacije, ki smo ji danes priča," je še dodala ravnateljica šole, Ksenija Senegačnik.

Šole, ki so prejemnice tudi ostalih nazivov

JSKD je na zaključnem dogodku podelil tudi posebna priznanja v kategorijah velika, srednje velika in mala oziroma podružnična šola ter posebna priznanja za izjemne dosežke na različnih področjih kulturnega udejstvovanja in ustvarjanja.
Priznanje za posebne dosežke na področju folklorne dejavnosti je prejela OŠ Sveti Tomaž, na področju zborovske dejavnosti je najbolj izstopala OŠ Primoža Trubarja Laško, priznanje za pomembni doprinos pri kulturni vzgoji otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami je prejela OŠ Roje, najmočnejša na področju spodbujanja izobraževanja mentorjev kulturno-umetnostne vzgoje pa je OŠ Ormož.
Kulturna šola v kategoriji »male in podružnične šole« je postala OŠ Lovrenc na Pohorju, kulturna šola v kategoriji »srednje velike šole« je postala OŠ Pod goro, v kategoriji »velike šole« pa je slavila OŠ Gornja Radgona.

Osnovnošolci so na prireditvi prikazali tudi pester kulturni program. Foto: Nikola Predović

S projektom Kulturna šola si JSKD prizadeva predstaviti najbolj kakovostne dosežke osnovnih šol na področju kulturnih dejavnosti ter širšo javnost seznaniti s primeri dobre prakse. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti, in hkrati priložnost, da bi imeli vsi učenci, ne glede na to, katero šolo obiskujejo, možnost izbiranja med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi.

Foto: Nikola Predović

Projekt Kulturna šola letos že 18. leto predstavlja prisotnost in razvoj kulture v osnovnih šolah. Zaključna prireditev in podelitev priznanj vsako leto gosti mesto, od koder prihaja zmagovalka preteklega leta. "Kulturna šola spodbuja kulturno vzgojo, omogoča ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpira kakovostne dosežke, skrbi za izobraževanje mentorjev ter stremi k temu, da bi postale šole žarišča kulturnega dogajanja v svojih lokalnih okoljih," je poudaril Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja za program JSKD. Z namenom spodbujanja kakovostnega načina preživljanja prostega časa JSKD v okviru projekta Kulturna šola letno pripravi več kot 1000 različnih prireditev za otroke in mladino.