Strokovna žirija je za zmagovalce razglasila učence iz Osnovne šole Olge Meglič Ptuj in Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežaka.

Nagrajenci iz Osnovne šole Olge Meglič Ptuj. Foto: Varno na kolesu

Prvi so se izkazali v vsebinskem sklopu POSTAJAM KOLESAR, medtem ko so si drugi nagrado priborili z izpeljanimi nalogami iz področja AKTIVNO NA KOLESU. Zmagovalci in drugi sodelujoči so na zaključni prireditvi prejeli priznanja in nagrade, vsi skupaj pa so sklenili, da bodo še naprej spodbujali kolesarsko kulturo. Za glasbeno popestritev in nasmejane obraze šolarjev je poskrbel raper Nipke.

Za glasbeno popestritev na zaključni prireditvi je poskrbel raper Boštjan Nipič - Nipke. Foto: Varno na kolesu

Nova generacija kolesarjev uspešno prikolesarila na cilj
Prvo mesto je pripadlo Osnovni šoli Olge Meglič Ptuj, ki je v vsebinskem sklopu razpisa Postajam kolesar opravila največje število nalog. Učenci so za svoj trud prejeli denarno nagrado v višini 1.000 evrov, ki bo šoli zagotovila nadaljnje izvajanje prometno-vzgojnih aktivnosti in priložnost za izboljšanje infrastrukture za varno kolesarjenje. Vsi finalisti tega sklopa (predstavniki osmih šol), pa so prejeli še kolesarske čelade.

Na omenjeni ptujski šoli so se v sklopu programa jeseni odpravili na medgeneracijsko kolesarjenje okrog Ptujskega jezera. Poleg tega, da so na preizkus postavili svoje kolesarsko znanje, so sončen dan izkoristili tudi za ogled kolonije gnezdečih ptic in labodov ob stari strugi reke Drave. Kot pravijo, je pot ob največjem slovenskem umetnem jezeru zelo prijetna za družinski izlet, zato jo priporočajo vsem mladim in starejšim kolesarskim navdušencem.

Osnovnošolci OŠ Majšperk pa so z kar 35.619 prekolesarjenimi kilometri navdušili strokovno žirijo. S svojo predanostjo so celotni šoli in lokalni skupnosti priborili servis koles.

Drugo mesto je zasedla Osnovna šola Zbora Odposlancev Kočevje ter prejela šolsko kolo in paket praktičnih nagrad. S prejetim kolesom bodo mladi kolesarji lahko svoje sposobnosti preizkušali tudi v šolskem času. Tretje mesto si je prislužila Osnovna šola Branik, strokovna žirija pa jo je nagradila s servisom koles za šolo in lokalno skupnost. Strokovna ekipa bo kolesa temeljito pregledala in popravila ter s tem zagotovila njihovo varnost in zanesljivost, kar je ključno za brezskrbno kolesarjenje.

Dogajanje po uradnem delu zaključne prireditve. Foto: Varno na kolesu

Zmagovalne šole RAZPISA Postajam kolesar:
1. mesto | OŠ Olge Meglič Ptuj
2. mesto | OŠ Zbora Odposlancev Kočevje
3. mesto | OŠ Črna na Koroškem

Aktivno na kolesu vsak dan
Učenci iz OŠ Toneta Tomšiča Knežak so si prislužili prvo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog vsebinskega sklopa Aktivno na kolesu. Za trud in prizadevnost so poleg denarne nagrade v višini 1.000 eur prejeli tudi paket praktičnih nagrad in bon za športno aktivacijo celotne šole pod okriljem AMZS. Osvojili so namreč tudi nagrado za najboljšo nalogo na področju prometnih pravil.

Učenci OŠ Heroja Janeza Hribarja Stari Trg pri Ložu so osvojili drugo mesto v skupnem seštevku opravljenih nalog omenjenega vsebinskega sklopa. S svojo vztrajnostno so dobili novo šolsko kolo in praktične nagrade, ki jih bodo spremljale ob njihovih kolesarskih podvigih.
Na tretje mesto, ki je zagotovilo bon partnerja AMZS za izvedbo prometne predstavitve in praktične nagrade, so je uvrstila OŠ Jurija Vege Moravče.

Zmagovalne šole RAZPISA Aktivno na kolesu so:
1. mesto (skupno) | OŠ Toneta Tomšiča Knežak
2. mesto (skupno) | OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu
3. mesto (skupno) | OŠ Jurija Vege Moravče

Program s tradicijo, ki je z znanjem obogatil že 12. generacij kolesarjev
Vodja programa Tanja Medved Voglar je ob zaključku dejala: "Ponosni smo, da je za nami že 12. uspešna sezona programa Varno na kolesu. Tudi letos smo poleg prometne varnosti in znanja o prometu spodbujali k ozaveščanju o trajnostni mobilnosti. Šole oziroma učenci so s svojimi izdelki navdušili žirijo ter ponovno dokazali, da premorejo veliko znanja, kreativnosti ter jim je kolo zelo ljubo prevozno sredstvo. Z zadovoljstvom se oziramo na minulo sezono, saj smo uspeli izvesti tudi prvo usposabljanje za učitelje mladih kolesarjev. Prepričani smo, da bomo z dobrim sodelovanjem vseh partnerjev, drugih podpornikov ter predvsem zavzetim sodelovanjem otrok na varnejše kolesarske izkušnje pripravili nove generacije učencev."

Skupinska fotografija vseh udeležencev 12. zaključne prireditve projekta Varno na kolesu. Foto: Varno na kolesu