Festival nudi redko priložnost otrokom in mladostnikom, da se tudi v mednarodnem okviru z lastnim filmskim jezikom predstavijo vrstnikom. Že tradicionalno je na sporedu v novembru, vodja festivala je Vesna Tripković, vodja Oddelka za kulturno-umetniško vzgojo in ustvarjalnost v Pionirskem domu.

Ogled filmov vsako leto poteka dva dni. Foto: Igor Sukur

Tekmovalni program je sestavljen iz slovenske in mednarodne produkcije. V tekmovalnem programu so v času festivala prikazani najboljši filmi, ki jih izberejo selektorji festivala. Filmi so razdeljeni v dve kategoriji:
- otroška kategorija (avtorji do 14. leta starosti),
- mladinska kategorija (avtorji do 19. leta starosti).

Žirija, ki jo vsako leto imenujejo v Pionirskem domu, izbere najboljše filme v obeh kategorijah slovenske in mednarodne produkcije in jih nagradi. Žirija lahko po svoji presoji filmom podeli tudi posebne omembe. Letošnjo žirijo so sestavljali: Kolja Saksida, Barbara Kelbl, in Aliaksandra Ihnatovich, med selektorje pa so bili: Sara Šabec, Vid Hajnšek in Jelena Dragutinović.

Nekateri akterji letošnjih filmov na festivalu Zoom. Foto: Igor Sukur

Letos je bil resnično dober odziv, saj so na festivalu ZOOM prejeli 107 otroških in 255 mladinskih filmov. Selektorji so v tekmovalni program uvrstili 11 otroških in 14 mladinskih filmov.

Najboljši v kategoriji otroški film?

Klapo za najboljši otroški film je dobil film Časopis / Novine / Newspaper. Foto: Igor Sukur

Klapo za najboljši otroški film je dobil film Časopis / Novine / Newspaper hrvaške produkcije FKVK Zaprešić. Kratki film domiselno združuje animacijo ter igro in tako prikaže otroški pogled na medijski svet odraslih. Preproste, a vizualno učinkovite lutke in ozadja iz časopisnega papirja, pred našimi očmi zaživijo svoja življenja.

Najboljši v kategoriji mladinski film?

S Klapo za najboljši mladinski film se ponaša iranski film Zhila mo v produkciji Arsalana Bahmani. Predstavlja osupljiv pogled na temo odnosov med spoli in sistematičnega podrejanja žensk v patriarhalni družbi. Avtorja sta uspela oblikovati samosvoj filmski jezik z dramaturško dobro izpeljano zgodbo, premišljenim kadriranjem in učinkovito montažo.

Letos je na festival Zoom prispelo neverjetno veliko število filmov. Foto: Igor Sukur

Med festivalsko dogajanje v Festivalni dvorani so vsako leto uvrščene tudi delavnice, ki se jih udeležijo različne šolske skupine. Letos so se na otroških igralnicah ukvarjali z Improvizacijo (mentorice iz Društva Slon), na mladinskih delavnicah pa so učenke in učenci ustvarili svoj film. Vodstvo mladinske delavnice so prevzeli Vid Hajnšek, Darko Sinko, Iza Mlakar, Tadej Sinković, Domen Martinčič in Matic Drakulić.