Kaj so sicer pregovori?

Pregovori so kratki, po navadi jedrnati izreki, ki izražajo ljudsko modrost, izkušnje ali moralna načela. So del ustnega izročila in se prenašajo iz generacije v generacijo.

Pogosto vsebujejo metafore ali prispodobe in se uporabljajo za ponazoritev splošnih resnic ali življenjskih naukov. Veliko je tudi takšnih, v katerih igrajo živali glavno vlogo ali se živali vsaj omenjajo ali primerjajo med seboj. Takšnim bomo dali prednost v tem prispevku!

Foto: BoBo

Kot pes in mačka ...

Da sta dva človeka kot pes in mačka, pravimo, kadar se med seboj ne razumeta ravno najbolje. Se kregata in jezita drug na drugega, prepiru pa ni nikoli konca. Če se počutite, kot da se s prijateljem ne razumete najbolje, si med pogovorom vzemite odmor. Ne žalite se in med seboj ne kuhajte zamer predolgo.

Primer: Ko npr. učiteljica v šoli reče: "Joj, Tina in Aleš, vidva sta pa kot pes in mačka!"

In ne pozabite! Tudi psi in mačke se včasih spoprijateljijo! Podobno sta lahko tudi človeka, ki sta nekaj časa "kot pes in mačka", pozneje celo najboljša prijatelja.

Foto: BoBo

Kot mačka in miš ...

Pregovor, da sta dva kot mačka in miš, je podoben prvemu pregovoru, le da sta mačka in pes v zgornjem primeru približno v enakovrednem položaju; ko pa govorimo o mački in miši, pa je mačka v odnosu do miške dominantnejša (močnejša, igra glavno vlogo, jo nadzira, si jo podreja).

V zelo redkih primerih pa bi mogoče lahko tudi miška pretentala mačko.

Pregovor kot mačka in miš lahko razumemo tudi tako, da se mačka (določena oseba) igra z miško (drugo osebo, ki si jo podreja). Foto: BoBo
Foto: BoBo
Foto: BoBo
Foto: BoBo


Počasen kot polž ...

Da je nekdo počasen kot polž, pravimo, kadar si nekdo vzame preveč časa za nekaj, zamuja v šolo, počasi jé, počasi hodi, počasi govori; kar koli že počne, počne zelo počasi.

Foto: BoBo

Primer: Učiteljica v šoli, ki reče: "Sergeja, ti si počasna kot polž; poglej, vsi so že napisali vse črke in prebrali dve strani, ti pa nisi še niti na polovici!"