Vsako leto se za bolnike s hemofilijo po svetu organizirajo različne dejavnosti.

Kaj je hemofilija?
Hemofilija je motnja, ki zmanjša sposobnost telesa za strjevanje krvi. Osebam s hemofilijo delno ali povsem primanjkuje eden od ključnih faktorjev strjevanja krvi, ki je potreben za nastanek čvrstega krvnega strdka.

Oseba s hemofilijo ne krvavi bolj kot drugi, ampak dlje. Hemofilija je motnja strjevanja krvi, ki prizadene predvsem moške.
V svetu ima hemofilijo okoli 400.000 ljudi, v Sloveniji pa je po podatkih nacionalnega društva hemofilikov registriranih 643 oseb s hemofilijo in podobnimi prirojenimi motnjami strjevanja krvi (za leto 2024, vir: https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/bolezni/986/hemofilija-profilaksa-aktivno-zivljenje)

Foto: FreeDigitalPhotos


Najpogostejša sta dva tipa hemofilije: hemofilija tipa A, poznana tudi kot klasična hemofilija, ki jo ima 85 % ljudi s hemofilijo. Ljudje s to obliko hemofilije imajo malo ali nič strjevalne beljakovine, znane kot faktor VIII. Ljudje s hemofilijo tipa B pa imajo malo ali nič faktorja IX.

Večina hemofilikov se s to boleznijo rodi. To pomeni, da je med njimi seveda tudi precej otrok. Bolezen se deduje s staršev na otroka prek gena, vezanega na kromosom X. Kljub temu je mogoče, da se okvara gena pojavi spontano in v okoli 30 odstotkih primerov hemofilije ni znane zgodovine o bolezni v družini.

Čeprav lahko osebe s hemofilijo prizadenejo operacijski rezi ali nesreče, so glavna nevarnost hemofilije notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe. Takšni bolniki običajno krvavijo v sklepe in mišice. Najpogosteje prizadeti sklepi so koleno, gleženj in komolec. Ponavljajoče se krvavitve lahko brez ustreznega zdravljenja poškodujejo hrustanec in kost v sklepu. To vodi h kroničnemu artritisu in invalidnosti.

Nekatere krvavitve ogrožajo življenje in zahtevajo takojšnje zdravljenje. To so krvavitve v centralnem živčnem sistemu, gastrointestinalnem traktu, vratu in grlu ali kadar je bolnik resno poškodovan.

Težava, s katero se spopadajo bolniki, ki bolehajo za hemofilijo, je, da so lahko zelo ogroženi že pri zelo majhnih ranicah, iz katerih krvavijo. Ker se jim krvavenje iz rane ne ustavi, obstaja velika verjetnost, da izgubijo precej krvi. Zato morajo biti ti bolniki zelo dobro informirani o tem, kaj storiti, če se slučajno poškodujejo. Foto: Bobo


Bolnikom s hemofilijo kakovostno življenje zagotavljata nadomestno zdravljenje in preventiva. Preventiva se izvaja tako, da se vsakih nekaj dni vbrizga faktor strjevanja krvi v žilo.

V tem videoposnetku si lahko ogledate lanski poučen prispevek o hemofiliji, ki je bil predvajan v televizijskem Dnevniku.

Svetovni dan hemofilije