Ogled Evropske organizacije za jedrske raziskave, ki letos praznuje 70 let, je učence in mentorice iz osnovnih šol Ljudski vrt Ptuj, Mirana Jarca Črnomelj, Toma Brejca Kamnik in Šmarjeta, pa tudi ekipo Malih sivih celic, povsem navdušil.

Foto: TV Slovenija/Julija Kočar

Ekipa Malih sivih celic, naši najboljši tekmovalci, njihovi mentorji in navijači zmagovalcev iz OŠ Ljudski vrt Ptuj so bili očarani že nad samo potjo do CERNA in ogledom okoliške Ženeve ter francoskega srednjeveškega mesteca Annesy prepredenega s kanali.

Foto: Televizija Slovenija/Julija Kočar
Prijave šol za sezono kviza in hitrih lončkov 2024/25 so odpte do 6. 9. 2024
Vse informacije in prijavnice za novo sezono kviza Male sive celice, ki bo potekal v šolskem letu 2024/25 so odprte do 6. septembra 2024.

Prijavnica in vse informacije so na voljo na tej povezavi.

Marsikdo je tako prvič obiskal Švico in Francijo, nekateri pa tudi Italijo, skozi katero je vodila pot vse do Švice, kjer so prečkali dva tisoč metrov visok prelaz, se zapeljali čez 678 m dolg most in se ob reki Roni spustili do Ženevskega jezera.

Za zabavo na avtobusu je z igranjem na ukulele poskrbel voditelj Malih sivih celic Rok, ki je otroke spodbudil k petju.

120 metrov dolga lesena klop v Ženevi, kjer naj bi marsikateri fant prvič poljubil dekle. Foto: Televizija Slovenija/Julija Kočar

A posebno navdušenja je požel obisk CERN-a, največjega laboratorija za fiziko delcev na svetu, na meji med Švico in Francijo, s katerim sodeluje več kot 15 tisoč znanstvenikov iz vsega sveta, tudi slovenski. In prav ekipa slovenskih znanstvenikov in raziskovalcev je zmagovalce kviza v dveh dneh popeljala v svet protonov in neznanega.

Ženevsko jezero s slovitim Jet d'eau, 140 m visokim curkom vode, v daljavi. Foto: Julija KočarFoto: Televizija Slovenija/Julija Kočar

S pomočjo eksperimentov, kjer so odkrivali nevidno, znanstvenih šovov, razlag in ogleda dveh od štirih detektorjev v CERNU (CMS in ATLAS) so učencem prikazali delovanje 27 kilometrov dolgega Velikega hadronskega trkalnika, kjer protoni s skoraj svetlobno hitrostjo trkajo med seboj, s tem pa razkrivajo delovanje vesolja v njegovih prvih trenutkih.

Zmagovalci Malih sivih celic v sezoni 2023/24 iz OŠ Ljudski vrt Ptuj (Jure, Nik, Gabriel). V ozadju jezero Annesy v Franciji. Foto: Televizija Slovenija/Julija Kočar

Tako so v CERN-u leta 2012 potrdili obstoj Higgsovega bozona, kar je med tekmovalci pritegnilo posebno pozornost in odprlo številna vprašanja v povezavi z najmanjšimi delci, odrivanjem vesolja in zaznavanjem časa. Slednji je minil kot bi trenil in vsi so si želeli, da bi ga imeli še več.

Vožnja z ladjico po Ženevskem jezeru. Foto: TV Slovenija/Julija Kočar

Gostitelji so namreč resnično dobro poskrbeli za prikaz dela te velike organizacije za jedrske raziskave, dodatno kodranje malih sivih celic in obilo radovednosti. Nekateri od učencev so bili tako navdušeni, da so komaj zapustili prizorišče.

Obisk Cerna. Foto: TV Slovenija/Julija Kočar

Na veselje ustvarjalcev Malih sivih celic pa je pot poleg novega znanja, raziskovanja, navdušenja nad preprostostjo velikih umov v Cernu in veliko zabave, prinesla tudi precej sodelovanja in nove prijateljske vezi med učenci različnih šol.

Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Voditelj Malih sivih celic, Rok Škrlep. Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Foto: TV Slovenija/Julija Kočar
Foto: TV Slovenija/Julija Kočar

Potopis iz izleta je pripravila Julija Kočar.