Anestezija ali narkoza je za večino od nas skrivnostno stanje, tudi za tiste, ki so jo že imeli priložnost izkusiti oziroma so jo preživeli. Izraz anestezija izhaja iz grške besede za »izgubo občutka«, vendar to ni edini učinek, ki jo povzroča telesu.

Sliši se strašljivo, vendar je anestezija skrbno nadzorovana in varna, kar je mogoče z natančnim pred-operativnim načrtovanjem, izračunom potrebnih odmerkov zdravil in spremljanjem bolnikovih življenjskih funkcij med operacijo.

Anestetiki v intravenski ali inhalatorni obliki nas zazibajo v sen in omogočajo, da med posegom spimo in se po koncu operacije dogodkov pred in med posegom ne spominjamo. Zmanjšanje bolečine dosežemo s protibolečinskimi zdravili (anelgetiki). Mišični relaksanti ali blokatorji živčno-mišičnega prenosa sprostijo naše mišice, da kirurgom olajšajo delo. Pogosto bolniki prejmejo tudi zaščito za želodec in zdravila proti slabosti in bruhanju.

Anestezija je z zdravili povzročeno stanje, med katerim bolnik pri operaciji ne čuti bolečine, ob tem pa je lahko pri zavesti in pomirjen ali pa spi. To stanje bolniku omogoča, da prenese sicer nevzdržne bolečinske dražljaje in nima spomina na kirurški poseg. Foto: Pixabay

Obstajata splošna in lokalna anestezija
Omogoča bolniku, da med operacijo spi, nima občutka bolečine ter ne zaznava dogajanja med operacijo. Vendar pa splošna anestezija ni običajno spanje, temveč je oblika začasne nezavesti, ki jo neprekinjeno, natančno in skrbno nadzoruje anesteziolog. Zdravila, ki pripeljejo do stanja anestezije, dobi bolnik v žilo. Hkrati pa se narkoza izvaja z anestezijskimi plini, ki jih bolniku skupaj s kisikom dovajajo preko obrazne maske, maske v grlu ali cevke.

Kirurški poseg je za vsakogar zelo boleč, zato med operacijo bolniki dobijo še protibolečinska zdravila. Zdravila in anestezijski plini lahko povzročajo pooperativno slabost, zato bolnik prejme zdravilo proti slabosti oziroma bruhanju. Strah, da se iz anestezije ne bi prebudili, je popolnoma odveč, saj je bolnikovo stanje med operacijo skrbno nadzorovano.

Lokalna anestezija pa je vrsta anestezije, pri kateri pride do izgube občutka bolečine na določenem mestu, tako da v bližino živcev ali v hrbtenični kanal vbrizgajo sredstvo za lokalno omrtvičenje (lokalni anestetik), ki prepreči prevajanje bolečine. Bolnik je med posegom buden, lahko pa pred operacijo dobi uspavalo, da med operacijo dremlje. Primer lokalne anestezije je injekcija anestetika pri zobozdravstvenih posegih.

Namen anestezije je doseči stanje kontrolirane nezavesti, zmanjšanje občutka za bolečino in sprostitev mišic. Ker so bolniki pred operacijo pogosto živčni in se bojijo posega, lahko za pomiritev pred operacijo prejmejo pomirjevala. Foto: Pixabay