Zakaj ga je torej zdravo uživati?

Bezeg naj bi pomagal pri različnih vnetjih, tudi vročini, pospešuje potenje in lajša dihalne težave. Dozori spomladi ali na začetku poletja.

Cvetove nabiramo le v sončnem vremenu v juniju, septembra pa je čas za obiranje dozorelih jagod. Raste na sončnih legah in ob robovih gozdov in jas.

V samem gozdu ga bomo težko našli. Grmovje lahko zraste tudi do 10 metrov visoko

Cvetovi so rumenkasto bele barve, iz njih se najprej razvijejo zelene, nato pa rdeče in črne jagode. Imajo značilen in tudi zelo intenziven, aromatičen vonj.

Okus cvetov je grenak, medtem ko imajo surovi plodovi popolnoma drugačen vonj in okus. Surove in sveže jagode niso užitne, vedno jih je potrebno toplotno obdelati.

Velik pozor pri bezgu: surovih bezgovih jagod ne jemo. Uživanje povzroči slabost, bruhanje, drisko, lahko tudi mrzlico. Vedno je potrebno bezeg pokuhati. Foto: Pixabay
Bezgov sok je zelo aromatičnega okusa, nežen, a tudi sladek, ker se pripravi z obilico sladkorja. Foto: Pixabay
Bezgove jagode se uporabljajo za kuhanje marmelade. Foto: Pixabay
Ti prelepi beli bezgovi cvetovi

Zeliščarji priporočajo pitje bezgovega čaja v času prehladnih obolenj in pri tistih boleznih, katerih stanje se hitro popravi ravno z močnim potenjem.

Liste lahko uporabljamo tudi kot obkladek za rane in za odganjanje insektov. Olje cvetov pa je odlično zdravilo za razpokano kožo.

Ocvrti bezgovi cvetovi Foto: Dobro jutro