Imamo dve ledvici, ki sta na pogled fižolaste oblike. Njihova naloga je izločati seč - torej urin. Ledvice filtrirajo kri ter izločajo v seč odpadne produkte presnove naše hrane in pijače. Ledvice so kot naša čistilna naprava, ki skrbi za čistost in stalnost notranjih telesnih tekočin. Vsak dan prefiltrirajo velikanske količine tekočine (od 150 do 180 litrov plazme) iz krvnega obtoka. To pa je velika številka, kajne?

Na tej risbi poiščite ledvici, ki sta, kot smo dejali, fižolaste oblike in rjave barve. Foto: Pixabay

Ledvice ležijo v trebušni votlini, vsaka na svoji strani hrbtenice. Desna ledvica je tik pod jetri, leva pa pod trebušno prepono ob vranici. Ledvici nimata popolnoma somerne lege - desna ledvica zaradi lege pod jetri leži nekoliko nižje. Nad vsako od obeh ledvic leži nadledvičnica, žleza z notranjim izločanjem, ki v skorji proizvaja kortikosteroide (skupina hormonov), v sredici pa kateholamine (organske spojine).

Zgornji del ledvic leži za enajstim in dvanajstim rebrom in je na ta način zaščiten. Ledvice so obdane z dvema slojema maščevja, ki ščitita organ pred mehaničnimi vplivi. Poznamo prirojeno motnjo, ko je ena ledvica ali pa sta celo obe močno nerazviti ali odsotni. Foto: Pixabay

Kako kar najbolje skrbeti za svoje ledvice?

Ledvice imajo rade, če pijete predvsem navadno vodo ali sveže sadne sokove. Druge tekočine, ki vsebujejo sladkor in umetne snovi, jih silijo, da delujejo pospešeno, saj morajo te strupe odvesti iz telesa. To je za ledvice seveda slabo.

Podobno je glede hrane - največ naredite, če jeste čimbolj svežo in nepredelano hrano, saj tako ustvarite kar najmanj odpadnih snovi, s katerimi se mora telo potem ukvarjati.

Pomembno je tudi dovolj spanja in da vas ne zebe v predel hrbta.

Vabljeni tudi k ogledu prispevka iz oddaje Dobro jutro.

Kako skrbimo za zdrave ledvice?
Skica ledvice, ki dejansko spominja na fižol. Foto: Pixabay

Dr. Štrukelj o zdravih ledvicah in kako njihovo zdravje kar najbolje ohranjati.

Dr. Štrukelj: ledvice in ledvični kamni