Naj se sliši še tako čudno, lasje so v bistvu dlake na lasišču. Zgrajeni so iz roževine, ki jo tvori keratin. Boste rekli: "Ja, kaj pa sploh je keratin?" Keratin je snov, ki je iz družine beljakovin, največ pa je imamo v laseh, dlakah in nohtih.

Sicer je skorajda celotna površina kože (torej skoraj celotno človeško telo) poraščena z roženimi izrastki (razen dlani, notranjih strani prstov, stopal, bradavic in ustnic). Te "izrastke" imenujemo dlake. Las imenujemo le dlako, ki je na lasišču.

Lasje pri zdravem človeku rastejo vse življenje, tudi rodimo se z njimi. Je pa res, da se skozi življenje lahko spreminja njihova gostota, tudi barva in prožnost. Nekaterim na soncu lasje zelo posvetlijo. Foto: Pixabay

V čem so lasje drugačni od "dlak"?
Po sestavi niso, kot smo že dejali, so lasje namreč le dlake na lasišču, torej na glavi. Človeški lasje zrastejo v dolžino dlje kot ostale človeške dlake in dlje kot dlake pri večini živali. Lasje so tudi gostejši od dlak po ostalih predelih telesa. Ste vedeli, da se v povprečju na človeškem lasišču nahaja 100.000 lasnih mešičkov?

Lasje lahko pogosteje izpadajo ob kakšni bolezni, pri ženskah pa tudi v času nosečnosti in dojenja. Foto: Pixabay

Posvetimo se še lasu bolj podobno. Ste vedeli, da je sestavljen iz treh delov?
- vrhnja lasna kutikula
- vmesna lasna skorja
- osrednja lasna sredica (lasni stržen)

Za lase je potrebno lepo skrbeti in jih redno umivati, saj se v njih zadržuje prah, pot in vonj okoliških snovi (hrana, dim in podobno). Foto: Pixabay

Na površini lasu se nahaja lasna kutikula, ki je zgrajena iz ploščatih, prekrivajočih se celic, usmerjenih proti lasni konici (podobno kot luske na smrekovem storžu). Kutikula je sestavljena iz šestih do desetih plasti urejenih celic. Pri zdravem lasu je kutikula gladka in prosojna ter na svetlobi daje lasu svetleč videz. V alkalnem (nekislem) okolju se celice razpnejo, kislo okolje pa jih zapre. Zanimivo, kajne?

Lasna skorja tvori 80 % lasu. Sestavljena je iz keratinskih vlakenc, ki nastajajo s skladiščenjem celic skorje ene na drugo.
V sredini lasu se nahaja lasna sredica, ki nastaja iz razpadlih produktov celic v skorji in iz maščob.