Bakterije salmonela so pogosto prisotne na jajčni lupini ali v notranjosti jajc. Tudi, če jajca spečemo ali skuhamo, se lahko okužimo, če je v jajcu prisotna ta bakterija. Foto: MMC RTV SLO
Tiramisu je sladica, ki v originalnem receptu v kremi vsebuje surova jajca. Zato se lahko s to sladico tudi okužimo. Foto: Pixabay
Okužena hrana lahko med pripravo kontaminira druge živila, če se ista kuhinjska orodja ali površine (npr. noži, rezalne deske) uporabljajo za različne vrste hrane brez ustreznega čiščenja. Foto: MMC RTV SLO
Če po stiku z okuženimi živalmi, živalskim mesom ali jajci ne umijemo rok, lahko bakterije pridejo v stik z usti. Foto: BoBo

Prav tako lahko okužba nastane pri stiku z okuženimi živalmi (npr. plazilci, ptice, domače živali) in nato neustrezno higieno rok.

Tudi pitje onesnažene vode ali uživanje hrane, oprane v takšni vodi, lahko povzroči okužbo s salmonelo. Kot rečeno, pa se največkrat okužimo z živili živalskega izvora (meso, klobase, jajca, mlečni izdelki). Foto: Pixabay