Kalcij potrebuje praktično vsaka celica v človeškem telesu. V kostnem tkivu pa naše telo hrani tudi pomembne zaloge kalcija za primer pomanjkanja. Kje ga najdemo? Dober vir kalcija so mleko in mlečni izdelki, pa tudi nekatera zelenjava (ohrovt, regrat, špinača, česen, soja, zelje, por, koromač ...), sadje (predvsem suhe fige in slive, kokos ... ) in oreški (mandlji, indijski oreški ...).

Mleko in vsi mlečni izdelki so znani kot dober vir kalcija. Foto: BoBo

Kalcij ima pomembno vlogo pri celičnih membranah, posredovanju signalov med celicami, prenosu dražljajev med živčnimi celicami, delovanju mišic in pri strjevanju krvi. Poleg tega je tudi glavni mineral v kosteh in zobeh.

Skuta, jogurt, vsi siri, kefir in drugi mlečni izdelki ter seveda zelenjava so bogat vir kalcija, ki ga potrebujejo celice, kosti in zobje. Foto: BoBo

Kako telo izkoristi kalcij iz hrane?

Kalcij se v telo absorbira v tankem črevesu. Absorbcija kalcija v telo je močno odvisna od drugih sestavin obroka, predvsem vitamina D in fosforja. Odvisna je tudi od starosti posameznika. Starejši ljudje namreč kalcij slabše absorbirajo.

Izrednega pomena je zadosten vnos kalcija v dobi odraščanja in rasti, saj njegovo pomanjkanje lahko upočasni rast in mineralizacijo kosti in povzroča izgubo kostne gostote. Ljudje, ki imajo nizek prehranski vnos kalcija s hrano, so bolj nagnjeni tudi k boleznim črevesja in povišanemu krvnemu pritisku. Veliko kalcija potrebujejo tudi nosečnice. Foto: Pixabay