Za vitamin C velja, da ga največ dobimo s svežo, ustrezno skladiščeno ter lokalno pridelano zelenjavo in sadjem.

Pri vitaminu C mnogi pomislijo najprej na limone, pomaranče, mandarine in ostale agrume. Verjetno pa boste presenečeni, da ga zdaleč največ vsebuje črni ribez in rdeča paprika. Foto: Pixabay

Vitamina C naše telo ni sposobno izdelovati samo, zato mu ga moramo stalno zagotavljati s primerno izbiro prehrane.

Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, samostojno in v kombinaciji z vitaminom E ter tako naše telo ščiti pred prostimi radikali. Pomemben je tudi za sintezo kolagena in tako za vsa naša mehka tkiva - dlesni, ožilje, kožo in kosti. Potreben pa je tudi za normalno delovanje možganov in živčevja.

Minimalno potrebo po vitaminu C bomo pokrili npr. s približno 10 dag brokolija ali s 15 dag zelja, z 20 dag špinače ali z dvema srednje velikima pomarančama. Foto: Pixabay

Priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka je 80 mg, kar je enostavno doseči z običajno pestro in uravnoteženo prehrano. Le kot primer – takšno količino vitamina C v telo vnesete že, če tekom dneva zaužijete 4 jagode (48 g) in 2 cvetova kuhane cvetače (108 g).

Veliko ga je tudi v špinači, citrusih, kiviju, papriki, črnem ribezu, paradižniku, kosmuljah, koromaču, kuhanem krompirju, bananah in ohrovtu. Foto: Pixabay

Posebnost - izredno slaba stabilnost vitamina v živilih

Vitamin C je ob nepravilnem ravnanju z živili med najmanj obstojnimi vitamini. Pri vitaminu C je potrebno upoštevati, da je izredno občutljiv na zunanje dejavnike. Njegova količina se v živilih lahko zelo zmanjša z neustreznim skladiščenjem živil in neustrezno pripravo ter obdelavo hrane. Vitamin C spada med vodotopne vitamine in je občutljiv predvsem na toploto, svetlobo in kisik.

S prekomerno toplotno obdelavo se iz živila lahko izgubi tudi do pol prvotne vsebnosti vitamina C, s kuhanjem v vodi pa tudi več!

Zato je priporočljivo paziti, kako pripravljamo obroke in da hrane ne prekuhavamo preveč. Rezanje, lupljenje in podobna mehanska obdelava prav tako zelo zmanjšajo vsebnost vitamina v živilu. Smiselno je zato rezati zelenjavo in sadje na večje kose in sicer tik pred uporabo (npr. pri zelenjavni juhi) oz. uživanjem (npr. v solati). Foto: Pixabay