Vas zanima, zakaj je tako?

Slina je v ustih zato, da varuje sluznico. Bolj kot žvečimo, več je je. Ob pogledu na hrano in zaznavanju njenega prijetnega vonja, se naši možgani odzovejo s proizvajanjem sline. V ustih je šest žlez, ki tvorijo slino.

Žleze, ki proizvajajo slino se nahajajo v ustih na notranji strani lic, na dnu ust, pod čeljustjo in v sprednjem delu ust. Vsak dan proizvedejo kar en liter do dva litra sline! Foto: EPA

S tvorjenjem sline naše telo reagira na vznemirjenje, ki ga ob misli "jedli bomo!" sporočijo možgani. Če nekaj časa gledate na primer fotografijo slastne čokolade, ki bi jo radi okusili in ste hkrati pozorni na količino sline v ustih, ... kaj opazite?

Funkcija sline je tudi prebavljanje, saj vsako hrano nekoliko raztopi. Foto: Pixabay

Slina je tudi izjemno koristna in v ustih je zato, ker jo potrebujemo. Pri žvečenju in požiranju nam pomaga, da se hrana lažje razgradi in spolzi navzdol po grlu. Mehko hrano je lažje pogoltniti, kajne?

Pomaga pa tudi pri okušanju in celo pri govoru. Ima pa tudi pomembno vlogo pri zaščiti belih zob, nekoliko jih namreč zaščiti pred napadom zobnih črvičkov ali kariesa.

Vseeno ne dovolj, da bi se lahko odpovedali dnevnemu ščetkanju zob!