Strokovno se to, da "te nosi Luna" imenuje parasomnija oziroma mesečnost. So pa v parasomnijo zajete tudi nočne môre in nočni strahovi, govorjenje v spanju, hoja ali sedenje v spanju, polspanje, različne oblike čudnega vedenja med spanjem in budnostjo oziroma v polspanju.

Mesečnost je pojav med spanjem, ki se ga oseba, ko se zbudi, ne spomni. Foto: Pixabay

V prvi tretjini spanja

Za mesečnost je značilno, da se oseba nenadno delno zbudi iz globokega spanca, navadno v prvi tretjini spanja. Medtem ko so osebe delno zbujene iz globokega spanja, se bolj ali manj prebudi samo del osnovnih motoričnih funkcij, višje mentalne funkcije pa še vedno »spijo«. To je tudi eden od razlogov, zakaj se ljudje, ki trpijo za to obliko parasomnije, zjutraj sploh ne spomnijo svojih nočnih dejavnosti ali vsaj ne natančno.

Tako odrasle kot otroek lahko "nosi Luna". Pojav je pri otrocih še celo nekoliko pogostejši. Foto: Pixabay

Kaj bi naj bil vzrok?
Za mesečnost strokovnjaki pravijo, da so v veliki meri kriva podedovana nagnjenja – v družinah, kjer sta mesečnika oba starša, ima težave kar 60 odstotkov otrok. Pomemben in velik dejavnik pa so duševne obremenitve, kot so stres, strah in pritiski iz okolice.

Kaj takrat speča oseba počne?

Velikokrat se za kratek čas med spanjem vzravna v postelji, do navidez smiselnih dejavnosti, ki obsegajo zahtevne operacije, kot so vožnja z avtomobilom ali uporaba gospodinjskih aparatov. Posebna oblika mesečnosti so zapletene dejavnosti, kot je uživanje hrane in pijače.

Kogar nosi Luna naj ne bi zbudili, ampak mu samo pomagali, da gre nazaj v posteljo. Foto: Pixabay

Mesečnika boste prepoznali tudi po tem, da se bo sredi noči zbudil in se z odprtimi očmi sprehajal po stanovanju ali pa bo sedel na primer na postelji in se pogovarjal. Nekateri premikajo predmete, drugi vsebinsko nepovezano govorijo. Če pa bomo takšnega človeka zbudili, bomo dobili nesmiselna pojasnila. Otroci zelo velikokrat kričijo ali jokajo. Vsem pa je enako to, da se zjutraj ne spomnijo nočnega dogajanja.

Hojo v spanju so raziskovali tudi v oddaji infodrom

Infodrom: Ko te nosi Luna ...