Mandarina je drevo in plod agruma iz rodu Citrus. Je ena od izvirnih treh vrst agrumov skupaj z limono in pomelom.

Krhlji se med seboj z lahkoto ločijo, so svetlo oranžne barve, zelo sočni in sladki. Sadje se uporablja sveže ali za predelavo v marmelade in kandirano sadje, kompote, kot dodatek k raznoraznim slaščicam, čokoladi in podobno. Foto: Pixabay

Iz olupkov se pridobiva esenčno olje, ki je prijetno dišeča tekočina živo rumene barve, rahlo fluorescentna. Kemijsko je pretežno d-limonin in se da ponarediti z oljem iz celih nezrelih plodov. Odraslo drevo lahko obrodi od 400 do 600 sadežev.

Mandarine se veliko lažje lupijo kot pomaranče. Olupite jih lahko kar z roko, saj olupek lepo odstopi brez uporabe rezila. Foto: Pixabay

Katere hranljive snovi vsebuje?
Mandarine so si v marsičem podobne s pomarančami. Bogate so predvsem z vitamini A, B, C, ki je znan kot učinkovit v boju proti prostim radikalom, ker je antioksidant. Prav tako so ti sadeži bogati z minerali, kot so železo, magnezij, kalij, fosfor in kalcij.

Listi mandarine so majhni in močno dišeči. Plodovi so nekoliko sploščeni pri peclju in se zelo lahko odstranijo od veje. Olupek je tanek in zelo dišeč. Večkrat olupek celo odstopi od krhljev še pred pobiranjem iz grma, kar da večjim mandarinam videz, da so »zmečkane«. Foto: Pixabay