Kako torej delujejo mišice in sklepi v našem telesu?

Mišica je organ, ki sodeluje pri gibanju telesa. V človeškem telesu se nahaja več kot 600 mišic in vsaka od njih s svojim krčenjem in raztezanjem omogoča premikanje različnih delov telesa. Tudi takrat, ko si najmanj mislimo.

Ko govorimo o mišicah skoraj zagotovo najprej pomislimo na fitnes. A naše mišice delujejo neprestano, vsakič, ko naredimo kakršen koli gib. Foto: Pixabay

Ločimo tri vrste mišic: skeletne, gladke in srčno mišico.

Skeletne ali prečno progaste mišice so tiste, ki jih uporabljamo zavestno, torej lahko vplivamo na njihovo premikanje (mišice rok in nog).

Gladke mišice so tiste, na katere zavestno ne moremo vplivati (mišice prebavil, mehurja, maternice,…). Srčno mišico obravnavamo posebej, čeprav na njeno gibanje prav tako ne moremo vplivati – ima namreč drugačno zgradbo, zato sodi v svojo skupino. Gre seveda za naše srce.

Tudi, ko sedimo ali se le malce gibamo naše mišice aktivno delajo. To lahko še najbolje občutimo, če na primer zbolimo. Takrat čutimo, da nas boli vse telo, kar so po navadi mišice. Ob bolečih trebušnih mišicah čutimo na primer veliko bolečino, če kihnemo ali zakašljamo.. Foto: Pixabay

Ste vedeli, da pa z gibanjem ne premikamo le mišic?
Pri premikanju telesa so pomembni tudi sklepi. Sklepi se nahajajo na stičišču dveh ali več kosti, služijo pa premikanju kosti in jim nudijo oporo.

Mišice so ob kosteh, pri njihovih gibanjih pa sodelujejo tudi sklepi. Foto: Pixabay

Vsak sklep je sestavljen iz sklepne glavice in sklepne jamice.

Obdan je z ovojnico, vse, kar je v notranjosti sklepa, pa imenujemo sklepna votlina ali špranja. V votlini je sklepna oziroma sinovijska tekočina, kar je gosto mazivo, ki omogoča gladko premikanje kosti v sklepu. Kost je v sklepni votlini prekrita s hrustancem, ki pripomore k gladkemu premikanju kosti v sklepu in varuje pred neposrednim trenjem ene kosti ob drugo.