Kaj je torej v osnovi strah?

Strah je eno izmed osnovnih čustev. V nevarnih okoliščinah se strah priplazi zelo na hitro, kar zgodi se. Zakaj? Kadar bi se vam lahko zgodilo kaj, kar bi ogrozilo vaše življenje, se strah pojavi v obliki močne telesne senzacije. Ta mehanizem imajo ljudje še iz prazgodovine, ko je strah deloval kot nekakšen človeški alarm. Ta alarm je praljudi v nevarnih situacijah – pri srečanjih z zvermi, pri visenju z drevesa nad prepadom – pripravil na boj ali beg.

Načeloma se vsak izmed nas nečesa boji. Nekateri se bojijo nočnih mor, neviht in strašnih filmov, drugi se bojijo teme in praznih prostorov. Včasih, ko se zvečer sprehodite po temnem hodniku, se vam zna po hrbtu splaziti strašni strah. Vas velikokrat ujame ta občutek? Foto: Pixabay
Kaj je strah?

Morda kdaj začutite, da vas je strah, kadar razmišljate o tem, kako dobri boste v nečem, česar še nikoli niste počeli?
Pri takšnem strahu morate vedeti, da je povsem normalno, da se malo bojite stvari in situacij, ki jih še ne poznate. Zavedate pa se lahko tudi, da bo ta strah minil takoj, ko boste novosti z nekaj vaje osvojili.

Nekateri na primer za strah veste zato, ker v šoli ne marate imeti govornih vaj ali pa se izogibate predstavljanjem referatov. Kadar samo pomislite, da bi bilo treba nastopati pred sošolci, vam morda postane malo slabo. No, za tak strah poznamo zdravilo. Pravzaprav ga poznajo Infodoromovci, reče se mu "dihanje po pasje". Ste že slišali za strah pred dolgimi besedami? Ta pa se imenuje Hipopotomonstrosesquepedaliofobija! To pa je posebna beseda, kajne?

Kaj storiti, če nas je strah pred testi?