Zelo velikokrat je težava predvsem v dojemanju spremembe okolja, kar pomeni, da gre za psihičen vzrok težav s prebavo na počitnicah. Kot rečeno, predvsem nova rutina in novi urnik spremeni delovanje prebavnega sistema. Foto: Pixabay

V takšnih trenutkih je pomembno, da se znamo umiriti in da pijemo dovolj tekočine, prevsem navadne vode ali čaja. Tudi počitek je pomemben, torej, da se odpravimo spat pravočasno, saj tudi količina spanja vpliva na prebavo.

Na počitnicah tudi velikorat uživamo hrano, ki je doma velikokrat ne, zraven tega velikokrat uživamo hrano v večjih količinah, drugačni so lahko tudi okusi in začimbe. Foto: Pixabay

Pomembno je tudi gibanje in pa potrpežljivost. Torej, če ste zaprti kakšena dan ali dva, poslušajte razumeti, da se bodo stvari uredile. Velikokrat pomaga, če uživate kefir ali probiotike, ki v vaše črevesje naselijo zdrave bakterije, ki so zelo koristne za prebavo.

Če pa imate drisko, ne pozabite piti vodo in jesti enostavno hrano, brez posebnih začimb - na primer samo kuhan riž in kuhan krompir. Tudi kakšna banana je koristna.

V oddaji Dobro jutro je bil prav tako prispevek o prebavnih težavah na počitnicah