13. avgust je svetovni dan levičarjev, ki so ga prvič praznovali leta 1976. Preprosto izmislil naj bi si ga neki fant, ki je tudi sam pisal z levo roko. Točno ta datum pa si je izbral, ker na ta dan ni bilo nobenega praznika in ker je bil to njegov rojstni dan.

Vsak peti prebivalec je levičar. Moških je enkrat več kot žensk. Foto: Pixabay


Včasih so tiste otroke, ki so v šoli pisali z levo roko, učitelji tepli s šibo, da bi jih spreobrnili. Radi so rekli, da je leva "umazana" ali "grda" roka. To seveda ni res, obe roki sta enako lepi in nobena ni vredna manj od druge.

Znanstveniki še niso natančno ugotovili, zakaj so nekateri ljudje spretnejši z levo, drugi pa z desno roko. Foto: Epa

Še vedno je večina izdelkov narejena za desničarje, kot so glasbeni instrumenti, zapestne ure, računalniške miške, škarje, tudi pisala in športna oprema, na primer.

Je pa tudi veliko takšnih, ki so prilagojeni tistim, ki raje pišejo in delajo z levo roko. Tako je vedno več trgovinic, ki prodajajo posebej prirejene izdelke. Na primer pisala in škarje, kitaro s strunami v obrnjenem vrstnem redu in celo tipkovnico, kjer so številke na levi strani. Tudi pri nas lahko kupimo različne šolske in druge pripomočke za levičarje.

Tudi živali ne uporabljajo povsem enako levih in desnih tačk. Za mačke in papige velja, da pogosteje uporabljajo leve tačke, opice in podgane pa desne.

Za levičarje mora kitara biti posebej prilagojena. Danes jih je na voljo že veliko več kot v preteklosti. Foto: Pixabay

Naučimo se še posebno besedo, to je ambidekstrija. Z njo označujemo tiste ljudi, ki so obojeročni. To pomeni, da lahko popolnoma enakovredno uporabljajo obe roki. Poznaš koga, ki zna pisati z levo in desno roko?

Levičarji so bili tudi številni znani umetniki, glasbeniki, športniki in igralci. Med njimi sta slikarja Leonardo da Vinci in Pablo Picasso, pisatelj Hans Christian Andersen, igralec Charlie Chaplin, skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart in številni drugi.