Beljakovine naj bi predstavljale med 10 in 15 % dnevnega energijskega vnosa. Odrasel človek dnevno potrebuje 0,8 g beljakovin na kilogram telesne mase, otroci, nosečnice, doječe matere, športniki in starejši pa nekoliko več. Ste vedeli, da so beljakovine sestavljene iz različnih aminokislin, od katerih je devet esencialnih (nujno potrebnih za obstoj) za odrasle in 11 za otroke?

Viri beljakovin: vse vrste mesa in rib, siri, jajca, mlečni izdelki, stročnice, žita, semena, oreški, sadje v manjši meri in zelenjava. Foto: Pixabay

V kateri hrani je največ beljakovin?

Nekateri prehranski strokovnjaki so mnenja, da so živila živalskega izvora vir zelo kakovostnih beljakovin, vendar moramo biti pri njihovem uživanju pozorni, da ne zaužijemo preveč (nasičenih) maščob, ki so skrite v teh živilih.

Spet drugi prehranski strokovnjaki so mnenja, da so najkakovostnejši vir beljakovin izključno živila rastlinskega izvora (predvsem vse sorte različnih stročnic, žit in različna zelenjava).

Tisti, ki ne jedo veliko mesa in mlečnih izdelkov, je priporočljivo, da uživajo vse oblike stročnic in žit. Najbolj so z beljakovinami bogate vse sorte fižola, čičerika, soja, leča, vse oblike semen in oreškov. Foto: Pixabay

Živalska živila, kjer je veliko beljakovin: pusto meso, jajca, mleko in mlečni izdelki, ribe.
Rastlinska živila bogata z beljakovinami: soja, vse vrste fižola, grah, čičerika, vse vrste žit (ješprenj, kamut, proso, pšenica, ječmen, rž, ...), oreški in semena (vse vrste), tudi zelišča, gobe in vsa zelenjava.

Beljakovine v človeškem telesu skrbijo predvsem za regeneracijo (obnovo), krepitev in rast ter obnovo in delovanje vseh funkcij, ki jih mora opravljati človeško telo. Zagotovo ste že slišali, da športniki potrebujejo veliko beljakovin, prav tako nosečnice in doječe matere. Ja, temu je res tako. To pa zato, ker si športniki med vadbo dobesedno "poškodujejo" določene mišice oziroma jih spodbudijo, da se "dodobra prebudijo" in da potem res kakovostno zrastejo in se popravijo, potrebujejo beljakovine. Noseča ženska pod srčkom nosi novo živo bitje, ki prav tako potrebuje za rast in razvoj zdrave beljakovine, ko pa mamica dojenčka doji, se v njenem telesu proizvaja mleko in za ta proces, je spet potrebnih veliko beljakovin.

Tudi v morski hrani je veliko beljakovin, predvsem v nekaterih vrstah rib (tuna, losos, bele ribe). Foto: Pixabay

Beljakovine so pomemben sestavni del vseh živalskih in rastlinskih celic, v telesu pa imajo mnoge za življenje pomembne funkcije: delujejo kot encimi, so nujno potrebne za rast in razvoj, so ključni gradnik celičnih struktur, sodelujejo pri imunskem odzivu, izgradnji in delovanju mišičevja, vključene so v popravljalne mehanizme in v prenos številnih snovi po organizmu.