Vitamin D imenujemo tudi »vitamin sonca«, ker ga človeško telo tvori le ob sončni svetlobi. Pospešuje tudi absorpcijo kalcija in fosfatov in je nujno potreben za pravilno rast in tvorbo zob in kosti. Iz zgodovinskih razlogov se vitamin D uvršča med vitamine, čeprav se ga obravnava kot prohormon z različnimi aktivnimi delovanji, ki delujejo kot hormoni.

Telo ga začne proizvajati, ko je izpostavljeno ultravijoličnim B-žarkom v sončni svetlobi.

Že 10-minut sprehoda po soncu zadovolji vnos vitamina D v telo. Foto: Pixabay

Teoretično je dovolj le nekaj minut sonca na dan, da dobimo potrebno količino vitamina D, vendar marsikdo ne dobi niti toliko sončne svetlobe, še posebno pozimi. Poleg tega se sposobnost telesa, da tvori vitamin D, z leti slabša, tako da je pomanjkanje tega vitamina pri starostnikih kar pogosto. A tudi pri mlajših je mogoče, da jim vitamina primanjkuje.

V ribah in ribjem olju je veliko vitamina D. Foto: Pixabay

Nekaj ga dobimo tudi s prehrano, a glavni vir je sonce. Kako ga torej dobi človeško telo:
- Proizvaja se v koži z izpostavljenostjo sončni svetlobi
- Z zaužitjem živil in prehranskih dopolnil

V kateri hrani najdemo vitamin D?


Mastne ribe, ribje olje, jetra, jajčni rumenjak, mleko in mlečni izdelki. Rastlinska živila vsebujejo zelo majhne ali pa skoraj nič vitamina D, kar je zelo pomemben podatek za vegeterijance in vegane.

Nekaj različnih vrst vitamina D:
- vitamin D2 (prihaja iz rastlin)
- vitamin D3 (prihaja iz živali)
Vitamin D2 in vitamin D3 sta enako učinkovita, kadar se v jetrih in ledvicah pretvorita v aktivno obliko.

Če prejmemo premalo vitamina D v naravni obliki (preko sončnih žarkov in hrane), si lahko pomagamo tudi z uživanjem prehranskih dodatkov v obliki tabletk ali kapsul oziroma razpršil. Foto: Pixabay

Vloga vitamina D v telesu

Glavna vloga vitamina D je, da sodeluje pri normalni absorbciji kalcija, fosforja in (v manjši meri) magnezija. Vitamin D je bistvenega pomena za rast in zdravje kosti in zob. Pomemben je tudi pri preprečevanju osteoporoze, bolezni, ki povzroča krhke kosti in s tem povečuje tveganje za zlome.

Brez vitamina D telo ne more absorbirati kalcija iz hrane in dopolnil, ne glede na to, koliko ga užijemo. Izkazalo se je tudi, da vitamin D vpliva na rast in obnovo številnih drugih tkiv in pomaga uravnavati imunski sistem.

Tako kot vseh snovi v telesu, z leti primanjkuje tudi vitamina D. Zato je zelo pomembno, da smo skozi vse življenje dovolj na svežem zraku in da uživamo uravnoteženo in zdravo prehrano. Foto: Pixabay