Sladkor, ki ga s kemijskim izrazom imenujemo saharoza, je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov. Je živilo, ki se uporablja kot dodatek za "izboljšanje" okusa, sicer pa je tudi naš glavni vir energije.

Najškodljivejši za zobe in naše zdravje je beli oluščen sladkor, pravimo mu rafinirani sladkor, ki je dodan večini sladic. Seveda pa obstajajo tudi sladkorji, ki so veliko bolj zdravi, na primer kokosov sladkor, palmin sladkor, stevia in podobno. Mnogo slaščic lahko pripravite tudi brez dodanega sladkorja, če jim dodate na primer sadje, ki je že samo po sebi sladko (to sadje je lahko sveže ali suho, na primer suhe fige, suhe slive, suhe višnje in podobno). Foto: EPA

V naravi najdemo saharozo v veliko živilih, predvsem v sadju, sladkorni pesi in sladkornem trsu. Kot vemo, je sladkor nepogrešljiv spremljevalec naše prehrane. Napitkom in jedem da prijetno sladek okus. Je pa tudi priljubljena sestavina slaščic.

Velika težava pri sladkorju je, da ga večino rafinirirajo - očistijo. Takšen rafiniran sladkor ohrani sladek okus, ne vsebuje pa skoraj nobenih hranljivih snovi, zato je veliko bolj kot rafinirani beli sladkor zdrav surovi sladkor.

Vse suho sadje in med sta veliko bolj zdrava izbira kot slaščice iz belega sladkorja. Foto: EPA

Zakaj sladkarije niso zdrave?

Ker znižajo odpornost in slabijo naš imunski sistem. Težava lahko postane tudi pri prebavi, saj lahko postanemo zaprti in imamo težave pri odvajanju blata. Čezmerna uporaba sladkorja se začne kazati že v ustni votlini, saj se pojavijo težave z zobmi, ker sladkor povzroča karies.
Še posebej pazljivi pri uživanju sladkorja morajo biti sladkorni bolniki.

Temna čokolada je veliko bolj zdrava od mlečne. Po navadi vsebuje manj sladkorja, pa še ta je večinoma surov in ne beli (rafiniran). Foto: EPA
Več kot pojeste sladkorja, več si ga ponovno želite. Sladkor gre hitro v kri in počutite se polni energije. A kmalu ta energija upade in spet si želite sladke hrane, zato prisluhnite staršem, ki so vam zagotovo že povedali, da sladkarije niso preveč zdrave. Foto: EPA
Slaščice, ki so že na pogled nezdrave. Foto: EPA