Jetra so organ, ki so ga v antičnih besedilih primerjali z generalom, saj nadzoruje in usklajuje pretok krvi v človeškem telesu. Čustvo jeter je jeza, kar pomeni, da se moramo za njihovo zdravje umiriti in spustiti od sebe situacije, ki nas spravljajo v stres in slabo voljo. Čutni organ jeter so oči, okus, povezan z njimi, pa je kisel.

Jetra imajo v telesu funkcijo razstrupljanja. Njihove bolezni in nepravilnosti so zelo odvisne od naše prehrane in vsesplošne skrbi za telo. Foto: Pixabay

Jetra so izjemnega pomena. Poglejmo njegove funkcije:

- Shranjujejo kri, odpirajo se v oči ter izražajo v nohtih (možni simptomi neravnovesja so zato utrujene, suhe, razdražene, rdeče ali pekoče oči, meglen pogled ali motnje v vidnem polju ter krhki, bledi in suhi nohti).
- Vladajo kitam in tetivam (možni simptomi neravnovesja: mišični krči, tresavica, togost, mlahavost mišic).
- V njih domuje »hun« (možni simptomi neravnovesja: nagnjenost, da ste neprijazni do sebe ali drugih, jeza, ljubosumje, zavist in sovraštvo, pomanjkanje zavedanja lastne vrednosti, občutek zamaknjenosti, depresije, apatija).
- Obvladujejo prosti pretok (možni simptomi neravnovesja: fizična in čustvena napetost, stiskanje v prsih, občutek cmoka v grlu, razdražljivost, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, zaprtost, grenak okus v ustih).
- Jetra proizvajajo in izločajo žolč, potreben za prebavo hrane.
- Presnavljajo ogljikove hidrate.
- Glukoneogeneza (tvorba glukoze iz nekaterih aminokislin, laktata ali glicerola).
- Glikogenoliza (tvorba glukoze iz glikogena).
- Glikogeneza (tvorba glikogena iz glukoze).
- Razgradnja inzulina in drugih hormonov.
- V jetrih se presnavljajo tudi lipidi.
- Sintetizira se holesterol.
- Nastajajo trigliceridi (maščobe).
- Razgrajujejo hemoglobin (njegovi presnovki so žolčni pigmenti), toksične snovi in večino terapevtskih učinkovin.
- Pretvarjajo amonijak v sečnino.
- V jetrih se številne snovi skladiščijo; na primer glukoza v obliki glikogena, vitamin B12, železo in baker.
- V prvem trimesečju nosečnosti eritrociti zarodka nastajajo v jetrih. Do 42. tedna to nalogo prevzame kostni mozeg.

Jetra so največji notranji organ v človeškem telesu. Ležijo v prsnem kosu, nekoliko bolj pomaknjena v desno. Foto: Pixabay

Preprosti nasveti za zdravje jeter

- Ostanite mirni, naj vas ne vržejo iz tira nove nepredvidljive energije! Sprostite se in začnite počasi – pojdite na dolg sprehod v naravo ali naredite kakšno drugo vajo, da sprostite misli, telo in duha. Poskusite spustiti od sebe vse stresne situacije, ki vas težijo v določenem trenutku.
- Hrana, polna vlaknin in vitaminov. Najbolj škodijo slabe razvade, sladka, zelo slana in mastna hrana ter sladke in gazirane pijače.

Stavek, kot je: "Joj, kako mi greš na jetra!" ni nastal kar tako, saj je dokazano, da ima pogosto jezen človek težave z jetri in presnovo; morda tudi slabokrvnostjo. Foto: Pixabay