Med spanjem se spočije tvoje telo. Znanstveniki pa pravijo tudi, da skozi sanje med spanjem razvijamo svojo kreativnost.

V sanjah velikokrat rešujemo probleme in iščemo rešitve, ki nam kasneje pridejo prav v resničnem življenju. Se strinjaš? Si morda tudi že kdaj slišal, da je slikar dobil navdih za svojo sliko kar v sanjah? Pa si slišal tudi, da imajo nekateri odrasli in celo otroci težave z nespečnostjo in celo hojo v spanju? Še ti pokukaj v ta poseben laboratorij za preučevanje spanja, ki so ga obiskali Firbcologi!

V laboratoriju za preučevanje spanja je potrebno prespati kar celo noč! Zdravniki tam preučujejo valovanje možganov, ki ga spremljajo z elektrodami - malimi žičkami - ki jih osebi namestijo na glavo. Foto: Iz videa

Tako pa so videti krivulje, ki jih rišejo senzorji, na podlagi zaznanih nihanj v delovanju možganov. Možgani skozi noč delujejo v različnih fazah globjega in lažjega spanca.

Kadar med spanjem sanjamo, se zrkla pod zaprtimi vekami premikajo. Takrat so naši možgani v fazi "REM", kar je angleška kratica za "Rapid Eye Mevement" ali fazo hitrega premikanja oči. Si to premikanje oči že kdaj opazil pri kom, ki si ga opazoval med spanjem?