Nohti so podobni lasem. V čem?

Tako nohti kot lasje so sestavljeni iz keratina. To pomeni, da so enaka živila oziroma hrana, ki jo zaužijete dobra tako za lase kot tudi za vaše nohte. Raznolika prehrana bogata z vitamini, antioksidantnimi sadeži, beljakovinami in minerali je ključna za zdrave nohte in lasje. Keratin je beljakovina, zdrave maščobe in olja pa so tudi potrebne za ohranjanje zdrave kože, las in nohtov.

Nohti rastejo vse življenje. Zakaj? V nohtu se celice neprestano delijo in novonastale celice izdelujejo beljakovino keratin, z njo pa polnijo citoplazmo. Celice, ki so nasičene s keratinom nato odmrejo. Tako je zgornja belkasta plast nohtov zgrajena iz mrtvih celic. Nohti so najbolj občutljivi na rastnem delu in v primeru poškodbe nohtne korenine lahko noht odmre, odpade ali spremeni rastno obliko. Foto: Pixabay

Zelo zanimivo: ste vedeli, da na rokah nohti rastejo hitreje kot na nogah?
Na rokah nohti rastejo v povprečju 3,5 milimetrov na mesec. Nohti na dominantni roki (na desni, če ste desničarji in na levi, če ste levičarji), rastejo hitreje. Izjemno zanimivo, kajne? Nohti na nogah, pa rastejo v povprečju 1,6 milimetrov na mesec.

Še ena zanimivost: moškim nohti rastejo hitreje, kot ženskamRazen, ko je ženska noseča. Takrat ženskam rastejo nohti hitreje kot moškim. Foto: AP

Grizenje nohtov se imenuje - joj, kako težka beseda ... onihofagija
To je tudi najpogostejša razvada, ki je posledica živčnosti. Približno polovica otrok med 10 in 18 leti grize svoje nohte. Čeprav je grizenje nohtov večinoma neškodljivo, obstajajo določena tveganja, da pride do okužbe kože in nohtne posteljice.

Zato je dobro, da se tega čimprej odvadite. Pomagajo razni geli, ko so grenkega oziroma nprijetnega okusa. Ko si namažete takšen gel, verjemite, da si ne boste več z veseljem grizli nohtov.

Nohti potrebujejo kisik

Vsi sicer mislimo, da noht ne diha. A dejstva kažejo drugače. Če površino nohta zapremo z neprehodnim lakom, le ta postane lomljiv in krhek. Ženske bodo zelo veliko naredile za svoje nohte, če jih torej ne lakirajo. Če je noht dlje časa lakiran, dobesedno zamašite nohtno posteljo pod njim, kar pomeni, da se noht težje bori proti okužbam, kot so bradavice ali glivice.

Že res, da je lakiranje nohtov modno. A če pogledamo iz vidika zdravja, je to zelo nenaklonjeno človeškemu telesu. Foto: Pixabay
Prav je, da so nohti urejeni, a vsak njihov del ima svojo vlogo in mora dihati. Foto: Pixabay