Zakaj nas pritegne prav določena oseba in kaj je tisto, kar nas osvoji? In to po navadi takrat, ko najmanj pričakujemo!

Kakor koli si razlagamo in analiziramo ali želimo pozabiti na to osebo, če nam ljubezni ne vrača - odgovor, zakaj se zaljubimo ravno v določeno osebo, ni tako preprost. Enostavno čutimo nekaj, kar do drugih ne in enostavno zelo "trpimo", če nismo v bližini te osebe nekaj dni (včasih pa že nekaj ur).

Zakaj, zakaj, zakaj in zakaj, tukaj velikokrat odpove; tudi znanstveniki in raziskovalci naših možganov se pridružujejo temu mnenju. Mnogi "kontrolirajo" takšno stanje oziroma se mu nikoli zares ne prepustijo; tisti, ki pa si v življenju radi privoščijo pravi "užitek življenja", se zaljubljenosti znajo prepustiti.

Kdaj mine? Če sploh ...
Eni pravijo, da nikoli. Eni pravijo, da par mesecev, spet drugi dve leti. Če sta si osebi res podobni in si "zaključujeta stavke" kot radi rečemo, ne mine pravzaprav nikoli. Mnogi znajo povedati, da še po 20-ih ali več letih zakona, še vedno čutijo globoko povezanost in zaljubljenost.

Zaljubimo se lahko v katerem koli življenjskem obdobju. Že v vrtcu, šoli, na fakulteti ali v službi in tudi v poznejših obdobjih življenja. Foto: Pixabay

Pravi znanstveni razlog pa se skriva v hormonih, ki se sproščajo v naših možganih, zato je tudi tako zelo težko razložiti, kaj čutimo in kako čutimo, ko smo zaljubljeni.

Res pa je, da se "na smrt zaljubijo" osebe, ki si dovolijo čutiti polnost življenja na področju čustev in ki znajo o tem spregovoriti ter čustva tudi jasno izraziti. Ljudje, ki so bolj čustveno nedostopni in se ves čas pogovarjajo le o "podatkih" in nikoli o čustvih, si takšne bližine velikokrat sploh ne znajo predstavljati, zato se tudi ne znajo prepustiti valovom čustev.

Zaljubljenost je najmočnejše čustvo. Ob tem si dva prebudita najmočnejše vzgibe in strastna organska čustva privlačnosti. Možgani pod tem vplivom sprožijo popolnoma drugačno delovanje hormonov, zato tudi človek takrat deluje drugače. Zaljubljenost človeka spodbudi k temu, da je zmožen osvajanja in sprejemanja impulzov drugega. Foto: Pixabay
Zaljubljenost je torej trik narave, da ne zbežimo od človeka, s katerim nam je dana možnost rasti, že ob prvi stvari, ki nam ne bi bila všeč. Tako močna je, da nas prisili zgraditi tesno zvezo s partnerjem, dovolj trdno, da bo lahko preživela tudi težavnejša obdobja, vse dokler ne bo intima tako globoka, da bo lahko ona prevzela to nalogo. Nobena zaljubljenost ni napačna, ampak je sporočilo, da bi imeli ob tem človeku priložnost zgraditi najboljšo verzijo samega sebe. Foto: Pixabay