Človeško telo je čudežen stroj in za zapis vseh zanimivosti, ki se skrivajo v njem, bi potrebovali veliko in še več praznih listov, zato bomo danes nanizali le nekaj neverjetnih lastnosti.

Foto: Pixabay

Ste vedeli, da samo zato, da vstanemo in se obdržimo na nogah, uporabimo okoli 300 mišic? To pa je številka! Ampak poznamo še eno večjo, povezano z našim telesom, natančneje z možgani.

Medtem ko to berete, nova sporočila v vaše možgane potujejo s hitrostjo do 200 kilometrov na uro.

V samo eni sekundi lahko izvedejo okoli 100 bilijonov opravil - to je tista prej omenjena velika številka, 100 biljonov namreč napišemo tudi tako: 100.000.000.000.000!

Možgani ne občutijo bolečine. Če bi kirurg z nožem zarezal vanje, ne bi čutili prav nobene bolečine. Foto: Pixabay.com

Človeški možgani lahko hranijo več informacij kot soba, napolnjena s knjigami.

Največja mišica v človeškem telesu je velika glutealna oziroma zadnjična mišica. Najmočnejša, glede na velikost, pa je jezik.

Tukaj lahko vidimo mišice na človeškem telesu. Foto: Pixabay

V življenju proizvedemo toliko sline, da bi lahko z njo napolnili dva manjša bazena. V enem dnevu je to od enega do dveh litrov.

Pomislite na limono. Mhm, že samo misel nanjo sproži nastanek sline. Foto: Pixabay.com

Vse v našem telesu ima svojo nalogo, slina na primer, ki jo sestavlja predvsem voda, se pomeša s hrano in poenostavi njeno pot do želodca.

Če bi imeli popolnoma suh jezik, ne bi okušali ničesar.

Prsti na roki nimajo svojih mišic, ampak jih premikajo mišice na podlakti. Foto: Pixabay.com

To, da imamo v telesu več kot 200 kosti, verjetno že veste, kajne? Več kot polovica jih je v dlaneh in stopalih, najmanjša je v ušesu, to je stremence. Človeška kost je močnejša od betona in jekla, če se zlomi, se lahko zaceli, medtem ko zobje nimajo te sposobnosti.

Nekoč so, da bi ozdravili glavobol, v lobanjo vrtali luknje.

Foto: Pixabay

Človeške oči lahko razločijo več kot milijon različnih barv in odtenkov. Medtem ko se lahko možgani s starostjo skrčijo za 15 odstotkov in medtem ko nam nos in uhlji prav vse življenje počasi rastejo, pa očesna zrkla ostanejo skoraj povsem enako velika vse življenje.

Foto: Pixabay

Za spanje porabimo približno tretjino svojega življenja. Veliko sanjate? Ste vedeli, da si človeških obrazov v sanjah ne izmišljujemo, ampak vse poznamo iz budnega stanja? Še ena iz knjige rekordov: človek je brez spanja najdlje zdržal 18 dni, 20 ur in 40 minut.