Kislo zelje in kisla repa sta jedi, znani po bogati vsebnosti vitaminov in mineralov. Vsebujeta veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, pomaga pri preprečevanju prehladov in gripe ter deluje kot antioksidant. Pri obeh je prisoten tudi vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi in zdravje kosti. Vsebujeta tudi mangan, železo in kalij. Ti minerali so bistveni za energijo, presnovo in delovanje mišic. Foto: Pixabay
Kislo zelje in kisla repa nastaneta s fermentacijo (kisanjem), pri kateri nastajajo mlečnokislinske bakterije (probiotiki). Te bakterije podpirajo zdravo črevesno floro, kar je ključno za močan imunski sistem. Izboljšujejo prebavo in zmanjšujejo težave, kot so napenjanje, zaprtje ali napihnjenost. Vplivajo tudi na boljše razpoloženje (zaradi povezave med črevesjem in možgani). Foto: Pixabay
Fermentacija podaljša rok trajanja hrane brez potrebe po umetnih konzervansih. To je še posebej koristno pozimi, ko sveža zelenjava ni vedno na voljo. Iz kislega zelja in repe se lahko naredi zelo okusne recepte od sarm, do enolončnic in prilog iz kislega zelja, ki mu dodamo različne začimbe. Foto: Pixabay