Bučna semena so seveda v vseh bučah. A tista, ki jih množično uporabimo za bučno olje, so v navadnih poljskih bučah. Foto: Pixabay
Tudi bučna semana kot takšna so nepogrešljiva v kulinariki. Z njimi obogatimo kruh, peciva, tudi kosmiče, lahko celo sladoled in sadne kupe. So izjemno hranljiva in zelo zdrava. Vsebujejo pa ogromno maščob, tako da jih ni priporočljivo jesti več kot pest na dan. Foto: Pixabay
Zakaj so bučna semena tako zdrava?

So zelo bogata z antioksidanti. Vsebujejo veliko vitamina E, cinka in magnezija, prav tako pa v njih najdemo fenolne spojine, ki so znane po svojem antimikrobnem (zavirajo rast bakterij) in antivirusnem delovanju. Prav tako obstajajo raziskave, ki kažejo na pozitiven vpliv fenolnih spojin na naše ožilje. So zelo prijazna tudi do sladkornih bolnikov in nižajo raven slabega holesterola.
Tako izgleda polje navadnih buč. Buče so seveda jedilne tudi za človeka, čeprav jih večinoma uporabljamo za hrano živine, predvsem pujsov. Iz vsake posebej je potrebno odstraniti bučna semena. Foto: Pixabay