Fige so izjemno zdrave in tudi izjemno sladke, zato jih ni priporočljivo pojesti več kot kakšne tri ali štiri v enem obroku.

Fige vsebujejo veliko kalcija, železa in kalija ter zelo malo maščob. Sveže fige imajo zelo malo kalorij, kar štirikrat manj kot posušene, saj vsebujejo nekje do 15 odstotkov sladkorja. Posušene fige pa so druga zgodba. Vsebujejo tudi do 60 odstotkov sladkorjev in imajo nekoliko manj vitaminov kot sveže. Sicer oboje poleg navedenih mineralov vsebujejo tudi veliko magnezija in fosforja, bogate pa so tudi z encimi in vlakninami, ki uravnavajo prebavo ter delujejo pomirjevalno. Sicer so fige zelo hitro pokvarljive, zato jih največkrat najdemo kar posušene, take pa lahko jemo skozi vse leto. Iz njih se kuhajo marmelade, pripravljajo džemi, sokovi, seveda pa tudi slaščice. Suhe fige so odlične zraven kosmičev, v jogurih in sadnih kruhih v času božiča in novega leta. Foto: Pixabay
Obstaja več kot 150 različnih vrst fig, ki se razlikujejo tako po barvi kot po teksturi. Pri nas je najpogostejša sorta z zeleno lupino in rdečkasto sredico. Rastejo predvsem na primorskem, čeprav uspevajo tudi drugod po Sloveniji. Foto: Pixabay
Fige pospešujejo presnovo, urejajo prebavo in odpravljajo zaprtje, čistijo sečne poti ter koristijo jetrom in žolčniku. Njihova vključitev v prehrano se priporoča tudi pri previsokem krvnem tlaku ter notranjih vnetjih, zaradi visoke vsebnosti kalcija pa pomagajo tudi pri težavah s kostmi. Dovolj je že pest fig na dan, saj s posušenimi, zaradi velike vsebnosti sladkorjev, ne velja pretiravati. Foto: Pixabay
Figa je sicer srednje velik grm ali drevo, ki zraste tudi do 10 metrov. Listi so podobni listom vinske trte in so precej veliki. Sveže fige so zelo občutljive in hitro pokvarljive, zato jih moramo vedno shranjevati v hladilniku. Hitro namreč postanejo kisle oziroma na visoki temperaturi "zavrejo" (lahko že v roku dveh ur). Ker so tako občutljive, jih večinoma sušijo naravno na soncu, pa tudi umetno v sušilnicah. Fige sodijo med vrhunske kulinarične specialitete, odlično se pripravijo zraven mesa (npr. purana v času martnovega), v kompotih in sploh vseh sladkih jedeh. So tudi izvrstna sestavina presnih sladic. Foto: Pixabay
V Sloveniji so zelo pogoste temno vijolične, pa tudi zelene fige. Sveže so zelo sladke, a še vedno veliko manj kot posušene. Foto: Pixabay
Tukaj vidimo suhe fige. Že od nekdaj veljajo za specialiteto. Tudi ko še niso poznali toliko različnih sladic, bonbonov in ostalih sladkarij, so suhe fige veljale za sladko presenečenje in prestiž. Foto: Pixabay
Na drevesu rade popokajo, zato jih je v začetnem jesenskem času potrebno opazovati in obrati kaj hitro po tem, ko dozorijo.Foto: Pixabay